Ovog četvrtka u SOS Dječjem selu Lekenik održana je Kukuruzijada, ceremonija kojom se svake godine u SOS Dječjim selima obilježava početak nove školske godine te prelazak bivših osmoškolaca u srednje škole i prelazak u SOS Zajednice mladih.

Prelazak iz SOS Dječjeg sela u SOS Zajednicu mladih označava prelazak mladih u drugu fazu obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima tj. prelazak iz kruga SOS obitelji i SOS mame u Zajednicu u kojoj o mladima brinu odgajatelji koji su stručnjaci s područja društveno humanističkih znanosti.

SOS mama temelj je SOS obitelji koju čini zajedno s povjerenom joj djecom i u kojoj svojim osobinama i vještinama nastoji stvoriti osjećaj pripadnosti i ljubavi te im pružiti sigurnost i dom. U drugoj fazi obiteljskog modela, SOS mamu zamjenjuju odgojitelji na koje se mladi jednako mogu osloniti.
“Sretna sam ali i uzbuđena zbog preseljenja u SOS Zajednicu mladih Velika Gorica te se veselim novim prijateljima i srednjoj školi. Nije mi lako rastati se od SOS mame, ali sam sigurna da ću ju stalno posjećivati”, izjavila je Irena, jedna od budućih srednjoškolaca iz SOS Dječjeg sela Lekenik.

U SOS Zajednicama mladih se potiče samostalnost svake mlade osobe kako bi pri izlasku bili što spremniji živjeti svoje živote.  Svi mladi u Zajednici se školuju, a izbor zanimanja je različit pa se tako mladi školuju za buduće frizere, trgovce, medicinske sestre, pedikere, plinoinstalatere, elektrotehničare, ekonomske tehničare, a ovisno o uspjehu i interesu pruža im se mogućnost i za daljnje školovanje. Većina mladih nakon završene srednje škole nastavlja svoje školovanje i na fakultetima pa tako mladi iz SOS Dječjeg sela studiraju na građevini, informatici, ekonomiji i zdravstvenom učilištu, a neki mladi borave na školovanju i u inozemstvu; primjerice na UWC koledžu u Costa Rici.

SOS Dječje selo Hrvatska od 1992. godine zbrinjava djecu bez roditelja i roditeljske skrbi te im pruža ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i obrazovanje za sretno i mirno djetinjstvo. Svako dijete željno je ljubavi, pažnje i prihvaćanja, a već osamnaestu godinu SOS Dječje selo to im uspješno i pruža.