Jučer je u Varaždinu počeo još jedan, bogatiji i još zanimljiviji Špancirfest pod motom “Izrazi svoju kreativnost”.
Prošetali smo gradom i otišli posjetiti epicentar dječje kreativnosti i zabave – Park kreative kako bismo vam mogli prenijeti dojmove i potaknuti vas da svakako dođete sa svojim mališanima i pružite im priliku da vide, igraju se i eksperimentiraju s aktivnostima i igračkama koje inače nemaju priliku često vidjeti.

Ove godine Park kreative nudi nove radionice, igraonice i vrlo zanimljive poligone za igru. Prvo što smo zamijetili po dolasku u Park je mini grad od slame gdje nas je dočekala visoka žirafa koja je prava atrakcija djeci i koja nadgleda cijeli Park kreative.
Mališani koji vole raditi ručicama, mogu se svakog dana uključiti u radionicu izrade skulptura od slame, saznali smo na licu mjesta.

Malo dalje, u tijeku je bila bubnjarska radionica. Branko Trajkov (inače bubnjar Zabranjenog pušenja), objašnjavao je djeci kako nastaje bubanj od životinjske kože i kako glazba može povezati čovjeka i prirodu. Klinci su potom isprobali svirati na bubnjevima i moramo priznati da im je išlo prilično dobro.

Iza malih bubnjara smjestile su se igraonice s drvenim eko igračkama koje su zainteresirale mnogu djecu. Lijepo je bilo vidjeti kako u doba tehnoloških inovacija i zaluđenosti mobitelima i tabletima djeca još ipak nisu izgubila interes za malo tradicionalnijim igračkama.

Vezano za drvo i drvene igračke, u Parku kreative se svakog dana održava i radionica Kao prvo zagonetno drvo, odnosno radionica izrade igračaka od drveta koju vodi Matija Bobek. Od ostalih vrlo zanimljivih radionica izdvojili bismo Open Lab, radionicu robota i elektro-blinkalica koju vode članovi udruge Radione te radionica Printaona ili tiskarska radionica koju vode Maja Patafta i Franjo Maltar.

Kao i prošle godine, maleni slikari pronaći će svoj “radni” kutak među slikarskim stalcima gdje se mogu kreativno izraziti, a oni koji se voli gibat, ponovno se mogu uključiti u Break-A-Dance, plesnu radionicu koju vodi Domagoj Dittrich.

Ovo je samo dio programa u Parku kreative, pa bismo željeli da se iznenadite i ostatak otkrijete sami. Naša je procijena da Park kreative nikad nije bio bogatiji i tematski zanimljiviji te se doista i u tom dječjem kutku isplati provesti neko vrijeme. Zamijetili smo da i mnogi roditelji s velikim zanimanjem slušaju voditelje radionica i sami žele ponešto naučiti i kreativno se izraziti zajedno sa svojim mališanima.

Važno je napomenuti da osim radionica Park kreative svakog dana u 18.00, 19.00 ili 20.00 sati nudi dječju predstavu, a DJ radi pravu dječju disko groznicu na otvorenom.

Detaljan program za djecu potražite ovdje.
Detaljan program za odrasle potražite ovdje.

VIDIMO SE U VARAŽDINU!