Ne znam kako se moglo dogoditi da nam je trebalo tako dugo vremena da posjetimo Monte Librić, festival dječje knjige u Puli. Ove godine održava se po osmi puta i oduševljeni smo svime što smo u nekoliko dana vidjeli na ovom festivalu koji slavi knjigu, potiče djecu na čitanje, upoznaje ih sa čarobnim odrastanjem uz priče i maštovite svjetove.

Festival i sajam održavaju se na prostoru Circola, zajednice Talijana u Puli, u samom središtu grada, u bajkovitom zdanju u koje se ova također bajkovita priča savršeno uklapa. Odmah na ulazu, na Heraklovim vratima dočekale su nas viseće skulpture od knjiga i najavile ulazak u jedan drugačiji svijet.

Na velikom platou na otvorenom, također ukrašenom knjigama, organizatori su postavili strunjače, pozornicu i zid za penjanje, pa su klinci po cijele dane, u pauzama između radionica, pričaonica i predstavljanja knjiga, uživali u skakanju, plesanju, trčkaranju i penjanju. Time je glavna tema ovogodišnjeg Monte Librića, “Knjiga u pokretu”, dobila svoje ostvarenje i odaslala poruku djeci da su njihov glavni “posao” doista igra i aktivnost, ali da u svemu što rade i knjiga treba imati svoje mjesto i da priče mogu biti inspiracija za ispunjen život pun dinamike i veselja. Kako nam je u neformalnom razgovoru rekla i sama direktorica sajma, Salavica Ćurković, ideja je bila spojiti nespojivo – igru i dinamiku s uživanjem u lijepom štivu. Kao što svakodnevno uživaju u igranju, djeca mogu baš svakog dana uživati i u čitanju priča koje su za njih napisali pisci te nacrtali ilustratori.

Kad su autori u pitanju, Monte Librić je ove godine ugostio Jelenu Pervan, Jelenu Radan, Tatjanu Pokrajac Papucci, Irenu Plejić Premec, Nicolasa Murkovica, Miodraga Jakšića, Tamaru Barkan te Snježanu Babić Višnjić. Svoje ilustratorsko umijeće djeci su pak predstavili ilustratori Zdenka Bilušić, Jelena Brezovec, Ildiko Horvath, Marijana Jelić, Nikolina Manojlović Vračar. Posebna atrakcija bio je gost iz Srbije, mnogima poznat kao autor i voditelj Muzičkog tobogana – Minja Subota, koji se u Puli predstavio izložbom fotografija “Deca su ukras sveta”.

Gotovo svi programi namijenjeni su djeci, pa mališani svake večeri slušaju priču za laku noć s Bakom Librić, iznimno toplom i dragom tetom pričalicom koja ih pričama ispraća u carstvo snova. Tu je i Pikolina Zipkaaa koja se s djecom voli zibat, zibat, niz predstava, radionica Libraonica, Pssst priča čitaonica, piknika s autorima i još puno, puno programa u kojima je odaziv djece fantastičan.

Posebno treba naglasiti odličnu atmosferu – toplu, šarenu, veselu, opuštenu, čudesnu. Isto tako, veliki palac gore ide simpatičnim i ljubaznim organizatoricama koje su napravile odličan posao i koje se trude da se svatko u njihovoj Montelibriji osjeća ugodno i kao doma. Vedre, vesele, nasmijane, drage, pomoći će vam da još više uživate u književnoj čaroliji.

I na kraju, ono što je možda najvažnije kad govorimo o Monte Libriću, je njegova vrijednost u odrastanju djece. Cijeli grad u tih tjedan dana živi s knjigom i za knjigu. Iako lokalnog karaktera, Monte Librić je izvrstan primjer jedne zajednice koja brine o kulturi čitanja, koja educira od najranije dobi i poziva djecu da se zaljube u knjige, priče, ilustracije i neke nove svjetove bez kojih djetinjstvo nije potpuno. Monte Librić dokazuje poznatu tezu da djeci samo treba nuditi, posebno u prvim godinama kada se formiraju za cijeli život, i djeca će prihvatiti, djeca će sudjelovati i zavoljeti će priče. Na Monte Libriću sve su im slikovnice dostupne za listanje i čitanje te klinci doista čitaju, istražuju, traže ono što im je lijepo i što ih zanima, sudjeluju u svim aktivnostima vezanim za knjigu, a na taj način razvijaju i ljubav prema istoj koja će zasigurno potrajati do kraja života i obogaćivati njihov život, davati im pomoć i odgovore na pitanja, a neke možda inspirirati da i sami postanu pisci ili ilustratori.

Svaki grad trebao bi imati svog Monte Librića, a do tada, svakako posjetite ovaj u Puli koji traje do 26.4. A mi jedva čekamo sljedeći, deveti po redu festival priča, bajki, mašte, slika, smijeha i druženja.