Zanima vaš kada početi s dohranom i kako izgleda uravnotežena prehrana bebe?

Ova i još mnoga pitanja smo postavili nutricionistici Karmen Matković Melki i dobili smo jako puno korisnih informacija.

Karmen nam je pojasnila da isključiva mliječna prehrana rastom i razvojem dojenčeta postaje nutritivno ograničena te nakon šestog mjeseca života gubi sposobnost zadovoljavanja svih uvjeta potpune i dostatne prehrane za dojenče. Tada je potrebno krenuti s uvođenjem novih namirnica, a cilj dohrane je uspostaviti uravnoteženu, raznoliku te optimalnu prehranu koja će podražavati rast i razvoj djeteta.

Također je naglasila da za uvođenje dohrane ne postoji točno određeni dan starosti dojenčeta. Ono se obično događa između 4. i 6. mjeseca djetetovog života. Točni trenutak ovisi o samom djetetu i roditeljima.

Foto: Karmen Matković Melki

Karmen nam je udijelila i nekoliko savjeta kako djetetu uvesti nove okuse u prehranu. Prvi put, novu je namirnicu najbolje dati u manjoj količini i u obliku koji je djetetu već poznat (više tekućem), a kroz slijedeća dva do tri dana količinu namirnice povećavati (gušća konzistencija). Uvođenje svake slijedeće namirnice provodi se na isti način, u razdoblju tri do pet dana, s tim da već uvedenu namirnicu nije potrebno isključivati.

Vaš intervju: šaljite nam pitanja i saznajte sve što vas zanima o dohrani

Ako tražite još savjeta oko dohrane, strpite se nekoliko dana i sudjelujte u Facebook livestreamu koji će pokriti sva pitanja vezana uz prehranu dojenčeta.

Pitanja nam šaljete vi, a svi vaši upiti će biti odgovoreni putem livestreama koji će se emitirati na FB stranici Frutek Hrvatska. Tvrtka Fructal ima već 45 godina iskustva s pripremom dječje hrane i konstantno surađujuju s raznim stručnjacima kako bi vaša beba imala uravnoteženu užinu.

Stream možete pratiti 14. 5. 2019., točno u 12 sati, a u njemu će sudjelovati već predstavljena nutricionistica Karmen Matković Melki i popularna mama blogerica Ines Šitum.

Foto: Ines Šitum

Ines je mama troje djece tako da je proces dohrane prošla već tri puta. Putem bloga često dijeli svoja iskustva i savjete, a s vama će podijeliti svoja iskustva kod prehrane dojenčeta.

Ako ste novopečeni roditelj, ne propustite ovu priliku da podijelite iskustva, pošaljete nam sva svoja pitanja, nedoumice i podatke na e-mail adresu  nagrade@rtl.hr te dobijete odgovore putem livestreama!

Jedno od pitanja će biti i nagrađeno Frutek poklon paketom koji uključuje novu liniju BIO povrtnih kašica. Kašice su namijenjene bebama nakon navršenog  4. mjeseca, predstavljaju značajno proširenje BIO Frutek asortimana. Kašice dolaze u dva nova okusa: krumpir i brokula te mrkvica, krumpir i grašak, bez glutena te dodataka soli i šećera.

Zabilježite datum i vrijeme u svom kalendaru i veselimo se našem virtualnom i jako informativnom druženju.