Kazalište Mala scena 2001. godine počelo je s prikazivanjem ciklusa viteških predstava i to redom: Parsifal, Henrik V., Cyrano, Ifigenija te Kralj A. Šesta epizoda viteških priča inspirirana je poznatim lektirnim djelom velikog španjolskog pisca i dramatičara Pedre Calderona de la Barce koje na, današnjoj mladeži prihvatljiv način, donosi dvije velike socijalne i psihološke dileme. Zašto je odnos roditelja i djeteta najveća komplikacija na svijetu te je li ovaj svijet zaista onaj pravi ili je sve što živimo, radimo i razmišljamo tek dobro odsanjan san?

Autor teksta vješto se dotaknuo često idealiziranog odnosa roditelja i djece služeći se životnim pričama junaka Sigismunda i njegova oca kralja te napuštene djevojke Rosaure i njena oca Klotalda. Priču prilagođuje shvaćanjima mladih 21. stoljeća te upozorava na česte međugeneracijske sukobe koje je gotovo nemoguće rješavati. Razlog tomu djelomično su i stavovi društva koji obiteljske odnose, pogotovo one među bližim članovima, uzdižu na razinu nedodirljivosti i savršenosti. Kvalitetna komunikacija jenjava i problem se vrti u krug bez ikakvog djelotvornog rješenja na vidiku.

Drugi sloj predstave, jednako važan i jako kvalitetno upotpunjen scenarističko-redateljskim zahvatima poput predstave u predstavi,  je pitanje postavljanja zida između stvarnosti i sna. Tko su oni koji nam određuje granice prijelaza života u javi i u snu, jesmo li pod utjecajem društveno definiranih prepreka i normi zaboravili osjećati ono istinsko i čudesno u nama?

Sva ta pitanja, u predstavi su postavljena na više načina, a publika kojoj je namijenjena najbolje zna koliko je razdoblje puberteta osljetljivo na nametanje normi, bilo obiteljskih, bilo društvenih. Vrijeme traganja za samim sobom i svojim svjetovima, vuče mnogo pitanja, a ova predstava je na izvrsnom tragu da kroz lektirno djelo koje na daskama kazališta više nije nešto dosadno i naporno, prenese pouku i poneki mudri savjet za one koji se u njoj prepoznaju.

Stoga predstavu toplo preporučujemo svim tinejđerima i njihovim roditeljma.

Autor teksta: Darko Lukić
Redatelj: Ivica Šimić
Producentica: Vitomira Lončar
Igraju: Silvio Vovk, Anja Đurinović, Mia Anočić-Valentić, Zoran Gogić
Trajanje predstave: 60 minuta

Dob: Predviđeno za djecu i mlade od 9 +godina, mi ipak predlažemo 13+ godina.
Naša ocjena: 5/5