Dolaskom toplijeg vremena, dolazi i sve više prilika za igru na otvorenom. Iako većina djece slobodno vrijeme često radije provodi za računalom u svojoj sobi, postoji zaista velik broj igara koje će ih potaknuti da svoj virtualni svijet zamijene boravkom na svježem zraku. Upravo takve aktivnosti imaju višestruku korist za dijete – zabava u prirodi s vršnjacima doprinosi socijalizaciji i razvoju komunikacije, a kretanjem (pogotovo mala djeca) razvijaju motoričke funkcije.

Ponekad je dovoljno da dijete izađe u park ili na igralište, te pronađe zanimaciju koja će ga okupirati cijelo popodne. Međutim, mogućnosti za kvalitetnu igru na otvorenom su nebrojene, a mi vam donosimo nekoliko ideja koje će svaki boravak na otvorenom učiniti još zanimljivijim, i u kojima može sudjelovati cijela obitelj.

Krede u bojama

Za poticanje dječje kreativnosti potrebne su vam tek krede u bojama i betonska ploha (primjerice, na dječjem igralištu). Mogućnosti je mnogo. Od jednostavnog crtanja oblika koje će manju djecu zabavljati satima, pa do verzija igara kao što je popularni Pictionary koji će jamačno biti zabavniji nego onaj na običnom papiru. A uvijek vam ostaje i klasična Školica, igra s kojom su se svi barem jednom susreli.

Puštanje zmaja

Vjetroviti dani kao stvorenu su za ovu aktivnost koja zabavlja sve generacije već dugi niz godina. Zmajeve danas možete pronaći u gotovo svakoj trgovini koja u ponudi ima dječje igračke. Djeci je u ovoj aktivnosti potrebna roditeljska pomoć, no zasigurno će pružiti sate i sate zabave. Jedino je pravilo da zaobilazite drveće za koje bi vaš zmaj mogao zapeti, te uživate u pogledu kada se vine u zrak.

Potraga za blagom

Ukoliko imate dvorište s mnogo skrivenih kutaka, zašto ne organizirati pravu potragu za blagom? Sve što vam je potrebno je nekoliko predmeta koje ćete pomno sakriti. Tada djeci možete na komadu papira iscrtati kartu s uputama kako do blaga doći. Osjećati će se poput pravih malih istraživača, a zabava je zajamčena!

Kuglanje

Potrebno vam je tek nekoliko plastičnih boca koje ćete napuniti vodim, te malo teža lopta. Boce poslažite u obliku slova V na ravnu plohu, i dobili ste vlastitu kuglanu. Cilj je, naravno, zakotrljati loptu i srušiti što više boca. Ako je broj igrača veći, možete organizirati i prave turnire koji će trajati cijelo popodne.

Vodeni baloni

Kada krenu vrućine, igre vodenim balonima odličan su način zabave, kao i osvježenja. I ovdje se nudi bezbroj mogućnosti. Od jednostavnog dobacivanja balonom u krugu bez da dotakne pod, do verzije Graničara, u kojem se sudionici moraju izmicati kako ne bi bili pogođeni (a u ovom slučaju i završili mokri). Za nešto stariju djecu, kreativnost možete pokazati i izradom verzije pinjate – balon napunite vodom, te u njega ubacite manji predmet. Balon zavežete i objesite konopcem na granu. Igrači tada stave povez na oči, te ih navodite prema balonu. Cilj je, naravno, pronaći ga i probušiti te doći do skrivenog predmeta.