“Živi samo onaj koji za nešto živi” rekao je jednom veliki književnik i moreplovac, Joža Horvat, a njemu u čast, glumci kazališta Žar ptica odigrali su predstavu bogate scenografije, zanimljivog scenskog pokreta i univerzalne ideje o hrabrosti te iskušavanju vlastitih granica.  Ova predstava namijenjena je starijim osnovcima, ali i roditeljima, edukatorima, pedagozima te svima onima koji svjesno ili nesvjesno, podučavajući mlade, zaboravljaju da su i sami jednom bili djeca.

U dalekoj i egzotičnoj Oceaniji, mladić Iteo stanuje s bakom i živi od ribarenja. Iako se na prvi pogled čini kao da mu ništa ne nedostaje, Iteo ne može skrenuti pogled s mističnog i nepristupačnog otoka Waitapu. O Waitapu se u njegovu mjestu ne govori, posebice u blizini vrača Tefota koji čini sve kako bi ljudima dokazao da su granice svetinja te da ih se ne smije prelaziti. No Itea zanima što je preko, ima li ribe pored Waitapua i kako izgleda svijet, drugačiji od onog kojeg poznaje. Srećom, nailazi na mudrog čovjeka tajanstvena porijekla koji će ga usmjeriti na pravi put.

Priča o Waitapu oda je slobodi i ljudskoj znatiželji koju valja njegovati i slijediti. Iteo je predstavnik ljudi koji su spremni suočiti se s vlastitim strahovima, osudom društva i eventualnom propasti, samo kako bi slijedili svoj put i iskušali život o kakvom sanjaju.

Predstava je idealna za više osnovce koji su pred vratima ili su već kročili u osjetljivo razdoblje puberteta kada je želja za rušenjem granica te ispitivanjem vlastite izdržljivosti izrazito prisutna.

Iz Iteova primjera moguće je vidjeti kako je starije i mudrije važno poštivati i ne oduzimati im dostojanstvo, ali vjerovati i vlastitim instinktima i srcu jer svatko od nas jedinstveno je biće i ne postoje univerzalna pravila ni izvori sreće.

Mitološki elementi uklopili su se u tajanstveni ambijent, a suradnja čovjeka i boga simboličan je prikaz sudbine koja nam se katkad odluči umiješati u život i pogurnuti nas.

Predstava potiče na razmišljanje, a idealna je za školarce s kojima je moguće započeti zanimljivu raspravu na temu slobode, postavljanja i rušenja granica te potrage za vlastitom srećom.

Ansambl kazališta Žar ptica kao i vanjski suradnici ozbiljno su shvatili svoj zadatak i vjerno prikazali veličanstvene ideje književnika Jože Horvata, čijem su životu i djelu, na samom kraju predstave, odali počast.

Raskošni kostimi i scenografija obilježena trodimenzionalnim projekcijama, lijepo su se uklopili u egzotičnu glazbu i briljantan scenski pokret po kojemu će se ova predstava pamtiti. Upravo su ovi elementi doprinijeli ugođaju dalekih krajeva u kojima se radnja odvija, ali i simbolici ljudskih žudnji.

Naša ocjena: Čista petica!

Dob: 11+

Režija: Saša Broz

Igraju: Dražen Šivak, Amanda Prenkaj, Mateo Videk, Gorana Marin, Berislav Tomičić, Ante Krstulović, Damir Poljičak, Ana-Marija Vrdoljak, Drago Utješanović