Ako je vaše dijete poželjelo barem nakratko biti vitez ili mušketir, možda je došlo vrijeme da razmislite o upisu na novi hobi, mačevanje za djecu. Mačevanje spada u jedan od najsigurnijih sportova za djecu, a s time se slaže i trener mačevalačkog kluba INTER Filip Vuković s kojim smo razgovarali o svim prednostima bavljenja ovim zanimljivim sportom.

“Roditelji se ne moraju brinuti jer je čvrstoća zaštitne opreme dovedena do te mjere da je nije moguće ni teoretski probiti oštricom oružja. Statistički gledano po broju ozljeda na Olimpijskim igrama, mačevanje je sigurnije i od badmintona. Osiguravajuća društva svrstavaju ovaj sport po rizičnosti uz bok nogometu, košarci, rukometu i sličnim sportovima”, ističe trener Vuković. “Nije potrebno da dijete ima određene fizičke predispozicije pa stoga mačevanje može biti prvi sport za dijete” objašnjava trener, ali napominje da ipak postoji donja starosna granica, a to je 7 godina. Kad su u pitanju troškovi bavljenja ovim sportom, roditelji mogu odahnuti jer je razvojem tehnologija i novih materijala oprema postala cijenom pristupačna svima, a većina klubova ima svoj fond opreme koji je moguće na duže vrijeme posuđivati. Time se trošak opreme može svesti samo na masku i oružje koji kod mlađih članova traju i po nekoliko godina, a u početku naravno nije potrebno ništa kupovati. Članarine se uglavnom kreću između 200-300 kuna mjesečno, a treninzi su prilagođeni dječjem uzrastu. Trenirati čak mogu i djeca koja nose naočale jer one ne smetaju ispod maske za mačevanje.

“Naši treninzi traju 90 minuta, roditelji u pravilu do 4. razreda dovode djecu dva puta tjedno pa tehnički i tome prilagođavamo program za najmlađe” ističe trener Vuković. Treninzi uglavnom započinju početnim zagrijavanjem i razgibavanjem koji se u pravilu odrađuju kroz igru. Nakon toga slijedi kondicijski i tehnički dio treninga u kojem se usavršava rad nogu i tehnike ruku, ali i taktički dio mačevalačke borbe najčešće u obliku mačevanja sa zadacima.

Naš sugovornik, Filip Vuković mačevanjem se počeo baviti s 11 godina, a kad je vidio da se mačevanje ipak razlikuje od pukog filmskog mahanja, odlučio se njime i profesionalno baviti. “Ako bi zbog nečega preporučio roditeljima ovaj sport, izuzev kondicijske i zdravstvene komponente, onda je to što je ponašanje izvan borilišta jednako bitno kao i ponašanje na borilištu. Ovo je savršen sport da dijete izdrži u borbi kada ne ide sve po planu, nauči podnijeti poraz, ali i biti dostojanstven u pobjedi”, ističe Vuković i za kraj poručuje da je velika stvar i vrlina salutirati pobjedniku i igrati fair play do kraja.

Ako mislite da je vaše dijete kao rođeno za ovaj sport, ništa drugo vam ne preostaje nego bezbrižno mu dopustiti da uzme mač u ruke i borba može početi.