Gotovo svaki grad i mjesto imaju dječji zbor u kojem maleni pjevači na najljepši mogući način, uz pjesmu, ples i radost, provode slobodno vrijeme i bruse svoju vještinu. No u Zagrebu postoji i jedan sasvim poseban dječji zbor koji pjeva onima koji čuju, ali i onima koji ne čuju. To je Plesni zbor Zagrepčanke i dečki, u kojem dječica pjevaju srcem i glasom, ali i znakovnim jezikom, odnosno rukama.

O ovoj divnoj inicijativi razgovarali smo s voditeljicom Plesnog zbora Zagrepčanke i dečki, Lanom Marinović, koja nam je otkrila kako su došli na ideju da propjevaju i znakovnim jezikom te u njihovim pjesmama i plesu mogu uživati i oni koji ne čuju.

“Plesni zbor Zagrepčanke i dečki radi preko 25 godina. Oduvijek se trudimo biti inovativni i pružiti što bolju edukaciju djeci, a vrlo važan faktor nam je da je djeci naš rad interesantan i zabavan, jer to je najbolji način učenja!”, kazala nam je gospođa Marinović i dodala kako se djeca osim pjevanja intenzivno bave i plesom. Najvrjedniji članovi sviraju i pjevaju uz gitaru, govore poeziju, bave se voditeljskim poslom, pa čak na koncertima sami vode i programe! Trude se biti drugačiji, zanimljivi i pružiti djeci što više radnih zadataka, kako bi svatko pronašao nešto za sebe u čemu će se istaknuti.

“Znakovni jezik je dugogodišnja ideja našeg profesora Slavka Olujića, koji je godinama vodio zbor, a danas nam piše prekrasne, prvenstveno edukativne pjesme – hitove. Želio je da nas svi čuju! Želio je da pjesma teče i želio je da pjevamo svima, i da prepreke ne postoje kad je glazba u pitanju. Znakovni jezik kako kaže, ima plesnu ljepotu koja mora uči u naše živote, i obogatiti živote naše djece, naše budućnosti”, ponosno ističe gospođa Marinović.

U svrhu učenja djece znakovnom jeziku i sama ga je naučila te zajedno s profesorom Slavkom Olujićem podučava djecu u zboru. A kako su naučili znakovni jezik?

“Profesor Slavko Olujić i ja, osim u Zagrebu, vodimo zbor s dugom tradicijom u Sarajevu – zbor Palčići. Tamo smo sreli djevojku koja je dio Udruge gluhih i nagluhih i koja je bila oduševljena idejom da prevede naše pjesme i radi s djecom, a mi smo bili sretni što će znakovni jezik konačno zapjevati među našom djecom.”, kaže voditeljica Lana te se posebno zahvaljuje Tei Sidro koja je prevela pjesmu Budi sretan svaki dan. Djeca znakovni jezik iz pjesama koje su preveli uče i usavršavaju svakodnevno sa svojom voditeljicom, a u dogovorima su s udrugom iz Zagreba koja će se rado uključiti u njihov daljnji rad i prijevod, no to su planovi za budućnost koji su sada u fazi intenzivnih pregovora.

Zanimalo nas je i kako djeca reagiraju i je li im teško učiti znakovni jezik.

“Moram priznati da sam se u početku malo brinula kako će djeca prihvatiti znakovni jezik, koliko će im teško biti naučiti ga, no oduševljenje koje su djeca pokazala, brzina kojom su savladali mnoge riječi, bila je fascinantna! Samo se o tome pričalo prvih mjesec dana na probama. Svi su ispitivali jedni druge, bilo je divno promatrati ih sa strane. Naša djeca su znakovni jezik učila roditelje doma, prijatelje u školi i vrtiću.”

Voditeljica Lana s nama je oduševljeno podijelila dirljiv trenutak s prve probe na kojoj su sudjelovali i roditelji: “Uveli smo roditelje, koji nisu znali što ćemo im pokazati, no na našim licima vidjeli su zanos, a nakon tri minute pjesme, dvorana puna roditelja je plakala od sreće! To je nezaboravan trenutak, a suze radosnice i ponosa prate i naše današnje izvedbe na koncertima. Moram reći da su roditelji naše djece itekako uključeni u cijelu priču i organizaciju zbora, i da je divno vidjeti koliko žive pjesmu i ples sa svojom djecom, sa cijelim zborom, na što smo jako ponosni.”

Plesni zbor Zagrepčanke i dečki svake godine radi po jedan do dva projekta koje predstavljaju koncertom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Svi projekti su edukativnog karaktera, pa da spomenemo samo neke: KNJIGOLJUPCI – pjesme o značaju knjige već od malih nogu, PJEVAM ZAGREB – pjesme o Zagrebu, PJEVAM HRVATSKU – pjesme o ljepotama i vrijednostima Hrvatske i njezine tradicije, NJEGOVO VELIČANSTVO DIJETE – pjesme o dječjim pravima, EKOLOGIJA – ekološke pjesme o zaštiti prirode, ANDERSENOVE BAJKE – prepjevi najljepših bajki svijeta, OBITELJSKE PJESME, PJEVAM LJUBAV…

No pjesme na koje su posebno ponosni su: Terry Run, Mi volimo branitelje, Zagrlimo Hrvatsku, Dan otvorenih srca, Jedno srce, jedan put – Vukovar, a njihova najpopularnija pjesmica koja na You Tubeu s gotovo 11 milijuna pregleda zove se Babaroga.

Sve pjesmice i video uratke zbora Zagrepčanke i dečki možete pogledati na njihovom You Tube kanalu.

Ove godine u 11. mjesecu pripremaju veliki dječji spektakl u Lisinskom s najvećim hitovima, no predstavljaju i novi projekt “Nasilje nije hrabrost”, s divnom porukom za koju se trude da uđe u što više vrtića, škola, domova i života!

Trenutno Plesni zbor Zagrepčanke i dečki imaju upise, pa se sva nadarena djeca i s puno ljubavi prema pjesmi i plesu mogu javiti na mail zagrepcankeidecki@gmail.com ili na broj 0913861727, plesnistudiocrodance@gmail.com i lada.skugor@dzagiork.hr ili na www.dzagiork.hr.