Već i ptice na grani znaju da je čitanje za dijete od najranije dobi jednako važno za njegov razvoj kao i briga o njegovim osnovnim potrebama (potreba za hranom, igrom, odmorom itd). Djeca koja su uključena u proces čitanja tijekom prvih godina života u kasnijoj dobi pokazuju bolje rezultate na testovima znanja i vještina u školi nego djeca koja su knjige zaobilazila u velikom luku. Čitanje knjiga proširuje vokabular, poboljšava memoriju, povećava kreativnost, empatiju prema drugim ljudima te općenito utječe na kvalitetu mentalnog zdravlja.

Svih dobroti koje donosi čitanje i ljubav prema knjigama itekako je svjestan i jedan lokalni frizer iz američke savezne države Iowa koji je praktički preko noći postao iznimno popularan među djecom i roditeljima. Naime, Courtney Holmes je svoje frizerske usluge najmlađima odlučio pružati besplatno i to ne zato da bi se malo reklamirao već da bi potaknuo dječicu na čitanje. Svako dijete koje sjedne na njegov frizerski stolac i pročita mu priča prema vlastitom izboru nagrađuje s besplatnim šišanjem i frizurom. U njegov sad već poznati salon vole dolaziti i predškolarci koji tek uče čitati jer “striček frizer” je uvijek spreman uletiti kad s nekom riječi zapnu.

No, kako priznaje Courtney Holmes, u početku nije sve išlo tako glatko te je u njegov salon rijetko koji klinac htio ući. S vremenom, to se promijenilo te je čitanje knjigica prilikom šišanja postao normalni ritual kao i redovi klinaca ispred frizerskog salona. Na početku svog hvalevrijednog poteza knjige za dječicu donosio je iz svoje kućne biblioteke, a s vremenom je uspio skupiti pozamašan broj dječje literature koju su mu znale darivati i nepoznate osobe. Postoje neka mjesta na svijetu u kojima je lijepo živjeti ako u njima imate priliku družiti se s dragim i plemenitim ljudima.

Čitanje knjiga poboljšava mentalno, emotivno i fizičko zdravlje djece