Tvrd orah klasičan je obiteljski animirani film s ne odveć originalnom ni spektakularnom radnjom, ali još jednim velikim iskorakom u izboru protagonista. Osim crtića Pusti vodu da miševi odu iz 2006. i Juhu-hu iz 2007., malo se koji animacijski studio voli poigravati s glodavcima kao glavnim likovima. Većinom ih u animiranim filmovima gledamo kao pomagače i promatrače, pa je zanimljivo pogledati kako su upravo glodavci ponijeli cijeli film i to uspješno.

Lujo je svojeglava vjeverica koja odbija služiti pravilima zajednice i pokušava opstati sam. Sebičan je i zajedništvo za njega nije opcija. No s dolaskom prvih hladnih dana, gradski su glodavci suočeni s nestašicom hrane. Lujo i njegov nijemi prijatelj štakor nailaze na trgovinu orašastim plodovima koju svim silama žele opljačkati i time si osigurati mirnu zimu ni ne sluteći da vlasnici trgovine imaju jednak plan s obližnjom bankom.

Obiteljska avantura o sitnim gradskim glodavcima klasična je animirana priča u kojoj će djeca uživati. Šarmantni odmetnik koji s vremenom popušta i pristaje na kompromis već je neko vrijeme omiljena vrsta lika u američkim animiranim filmovima, ali sukladno dobi kojoj su takvi filmovi namijenjeni, sasvim je opravdana i zahvalna za prikaz nekih vrijednih stavova.

Lujo uz pomoć vjeverice Maje postepeno razvija osjećaj empatije i shvaća da pojedinac bez zajednice teško može opstati te da je dijeljenje i međusobno pomaganje ključ opstanka u surovom svijetu.

Zanimljivo je pratiti paralelan prikaz životinjskog pokušaja pljačke s ljudskim koji se u mnogočemu preklapaju i govore u prilog tezi kako je nagon za preživljavanjem najjači adut kod svih bića i ponekad dovodi do krivih odluka i kriminalnih radnji koje su u slučaju životinja opravdane, no u slučaju ljudi razum i savjest trebali bi prevladati.

Likovi su dojmljivo okarakterizirani, a poseban je prikaz odnosa Luje i nijemog, umiljatog štakora koji na trenutke ostavljaju publiku bez teksta. Za pravo prijateljstvo riječi često nisu potrebne, a topao pogled ili zagrljaj najvrijednije su što nam prijatelji mogu dati, ma koliko bili drugačiji od nas.

Vrijednost crtića ogleda se i u kvalitetnoj animaciji, posebno u realnom prikazu životinjskoga krzna i pokreta. Zvučni su efekti prilagođeni svakoj sceni zasebno čime su autori pokušali što vjernije prikazati situaciju, no s obzirom da se s ovakvim efektima još nismo susretali, oni mogu djelovati zbunjujuće.

Crtić je namijenjen predškolcima i nižim osnovcima upravo zbog poruka o važnosti zajedničkog rada i pomaganja. Za školarce, proces socijalizacije iznimno je vrijedan i ponekad težak pa će ovaj crtić, bez sumnje, pripomoći.

Dob: 6+
Naša ocjena: 5/5
Uloge: Rene Bitorajac, Jadranka Đokić, Ana Begić Tahiri, Ivica Zadro
Trajanje filma: 85 minuta

Film se prikazuje od 15.svibnja u 2D, 3D i 4DX formatu