Od belgijskog stripa do crtanih serijala, video igrica i dugometražnih animiranih i igranih filmova – to je štrumpfastični put koji su mali, plavi mališani zaokružili i drugim dijelom filmske avanture koja ih je odvela u samo srce Pariza. Zvijezda priče ovaj put je Štrumpfeta koju tište prošlost i osjećaji nepripadanja, a cijelu situaciju, kao i obično lukavo koristi Gargamel. Iako je rijedak slučaj da nastavak nadmašuje prvi dio, Štrumpfovima 2 je i to pošlo za rukom. Profiliraniji likovi, napetija radnja i upečatljivija pouka zaslužni su za odličan nastavak priče o voljenim Štrumpfovima koji se mora pogledati.

Kad Štrumpfeta posumnja u svoju „štrumpfnost“ i osjeti se izloriranom od ostatka skupine, priliku koristi Gargamel koji je u Europi stekao slavu kao najpoznatiji svjetski čarobnjak. Baš kao što je jednom stvorio nju, kreira dvoje polu-štrumpfova imenom Vragolani koje koristi kako bi od Štrumpfete izvukao tajni recept za Papa Štrumpfov plavi napitak koji bi mu pomogao da zavlada svijetom. Oteta Štrumpfeta ubrzo postaje prisna s novom obitelji, dok je Papa Štrumpf u pratnji Licka, Mrguda, Trapavog i starih prijatelja Patrika i Gracije pokušava spasiti i uvjeriti da pripada njihovom svijetu.

Nastavak popularne priče o Štrumpfovima nadmašio je prethodni film. U priču ulazi nekoliko novih likova koji su vrlo dobro karakterizirani. Licko, narcisoidni Štrumpf oduševljen je samim sobom, a poznati Mrgud nakratko odlučuje promijeniti osobnost pa postaje pozitivac. Tu su i Vragolani, zloćkasti Gargamelovi stvorovi, željni ljubavi i pažnje, a u nedostatku iste postaju lukavi prevaranti.

Zanimljiva je i transformacija Štrumpfete koja pod utjecajem drugih o sebi dobiva sasvim drugačije mišljenje. Ipak, Papa Štrumpfove mudre misli i ovaj su put prevladale pričom pa je jedna od njih postala i zaštitnim znakom novog nastavka

„Nije važno od kuda dolaziš, važno je što želiš postati.“

Radnja je smještena u Pariz, a animacijske vještine u kombinaciji s ljepotom grada prava su poslastica. Preporučam pogledati i u 2D verziji.

Ono što će klincima vjerojatno sviđati je činjenica da ni tradicionalni Gargamel, kao ni Štrupfovi nisu odoljeli razvoju tehnologije pa se tako zabave planiraju i objavljuju preko Štrumpfoneta i Štrumpfobuka, a mačak Azriel oduševljen je svojim Facebook profilom.

Ovo su doista neki novi Štrumpfovi, ali jednako simpatični i srčani kao i oni koji su davne 1958. zavladali svijetom. Film je pozitivan i raspravlja o suludom ograničavanju ljubavi, otvara nam oči za bitno i uči nas otvaranju prema vlastitim intuicijama i emocijama.

Film je prikladan za cijelu obitelj.

Naša ocjena:5/5
Dob: 5+

Sinkronizacija: Božidar Smiljanić, Mladen Vasary, Ana Kraljević, Dinko Vujević, Mile Kekin
Trajanje: 105 min

http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2013/05/the-smurfs-2.jpg