Slobodno možemo reći da je svijet uhvatila “ludnica” lova na Pokemone. Mobilnu aplikaciju Pokemon GO koriste različite dobne skupine, odrasli, ali i oni nešto mlađi – djeca. O tome koliko je u redu da djeca koriste pametne telefone već se dugo raspravlja, ali da li je igrica – aplikacija lova na Pokemone sigurna za korištenje djece, također je pitanje za raspravu.

Što je zapravo Pokemon GO i kako se igra?

Pokemon GO mobilna je aplikacija koja se jednostavno instalira na pametne mobilne telefone. Zasigurno ste primijetili ljude koji lutaju ulicama gradova s podignutim mobitelima u rukama. Oni vrlo vjerojatno u tim trenutcima koriste ovu aplikaciju i u “lovu” su na Pokemone. Pojednostavljeno, aplikacija Pokemon Go koristi GPS na mobilnom telefonu te se preko ekrana mobitela ispred vas pojavljuje stvarnost (stvarna lokacija gdje se trenutno nalazite) upotpunjena s nekim od Pokemona. Kada se Pokemon pojavi ispred vas tada ga “ulovite” klikom po ekranu mobitela. Aplikacija potiče na izlazak iz kuće i polazak u lov. Najviše Pokemona uglavnom se nalazi na realističnim lokacijama gdje se i inače sakuplja najviše ljudi. Dakle na javnim mjestima poput parkova, shopping centara, muzeja, gradskih trgova i slično.

Da li je aplikacija besplatna?

Samo skidanje i instaliranje aplikacije na mobitel je besplatno. No u igrici postoje varijante dodataka koje se mogu i kupovati kako bi se lakše napredovalo u igri. Postoje Poke-novčići (virtualan novac koji se naravno kupuje onim stvarnim) koji je glavna valuta u Pokemon svijetu. Njime se mogu kupiti dodatna napredovanja, sakupljanje snage i ostala postignuća. No, igrica se može igrati sasvim dobro i uspješno bez kupovanja dodatka te ako je dijete samostalno koristi, bilo bi dobro da isključite opciju mogućnosti kupovanja ako ne želite da vas dijete iznenadi.

 

Da li je igrica primjerena za djecu?

Potraga za Pokemonima je izrazito ovisna, jednom kad počnete jednostavno, “morate skupiti sve“. Lako se uhvatite u hodanju putevima kojima inače ne prolazite, pa čak dolazite i u napast ulaska u tuđe dvorište, jer “zasigurno se baš tamo nalazi Pokemon”. Djeca se lako “zaigraju” pa bi i ne razmišljajući mogla ulaziti na za njih, ne primjerene prostore.

 

Pozitivne strane ove aplikacije za djecu:

 
– zabavna je

– potiče na kretanje

– potiče na kretanje na otvorenom prostoru

– potiče na planiranje i ostvarivanje ciljeva

– besplatna je

 

Negativne strane ove aplikacije za djecu:

 
– ipak je igrica putem virtualnog svijeta

– može biti opasna (nije poznato s kim je djeca igraju)

– odvlači pozornost (s obzirom na to da se tijekom igre gleda u ekran, djeca nisu fokusirana na stvarnost oko njih – primjerice tijekom šetnje i lova Pokemona djeca ne prate promet koji se odvija oko njih te nisu fokusirana na realnost)

– ne potiče društvenost

– potiče ovisnost

– izrazito troši bateriju mobitela

 

Službeno upozorenje autora aplikacije je da se ne preporučuje za korištenje kod djece mlađe od 9 godina. Odluka je dakako na svakom roditelju pojedinačno, no, vjerojatno je da djeca, pa i ona mlađa od 9 uživaju u osnovnoj biti igrice – potrazi i lovu Pokemona. Ako dijete baš izričito inzistira na igranju igrice, možete postići kompromis te krenuti u “lov” tijekom večernje šetnje, uz korištenje mobitela uz roditeljski nadzor. Roditelji kao što se i ostalih odluka tiče, najbolje znaju hoće li ova igrica imati negativan utjecaj na njihovo dijete ako je već igra, te vidjeti kakav utjecaj ima na dijete i da li se dijete previše udaljilo od stvarnosti, a razmišlja samo o Pokemonima.