Disney je, bez sumnje, napravio novi animirani klasik. Snježno kraljevstvo, nastalo prema motivima Andersenove Snježne kraljice, neće razočarati ni dugogodišnje ljubitelje najpopularnijeg animacijskog studija, kao ni mališane kojima je prvenstveno namijenjen. Kompleksna i kvalitetna priča o pravoj ljubavi i žrtvi vraća dobri stari Disneyjev štih i nadahnjuje.

Sestre Ana i Elza bliske su od rođenja, no Elza je rođena s posebnim moćima koje su s vremenom postajale prejake i kobne za kraljevstvo. Elza se stoga morala naučiti kontrolirati, što ju je izoliralo od sestre i time je narušila njihov odnos.

Nakon tragične smrti roditelja, na Elzi je ostalo da vodi njihovo kraljevstvo, no na krunidbi je, izazvana okolnostima, pokazala kakve moći posjeduje i time razljutila stanovnike. Pobjegla je na vrh snježne planine i zaledila cijeli grad.

U potragu za njom kreće njena optimistična sestra Ana koja vjeruje da će razgovorom spasiti stvar. Na putu joj se pridružuju simpatični likovi koji joj pomažu vratiti sestru.

Priča je vrlo kompleksna. Prije svega govori o teretu koji nosi različitost. Djeca će kroz Elzinu tešku sudbinu dobiti dojam kako je to biti različit od svojih vršnjaka, ne imati priliku igrati i družiti se s drugom djecom, ne obavljati svakodnevne poslove u društvu, već biti sam i izoliran.

Radnja se dotiče i druge strane i prikazuje kako se osjeća obitelj osobe koja je po nečemu različita od većine. Kolika se žrtva mora podnijeti kada kod kuće imate bolesnog člana, osobu s invaliditetom ili jednostavno nekog tko na prvi pogled ili bilo kojim dijelom svog bića ne pripada većini.

No radnja filma se grana i dotiče neobičnih sudbina drugih likova. Tako susrećemo likove koji pokazuju mladenačku naivnost i brzopletost, stid, ali i one s dobro skrivenim zlim namjerama.

Likovi su zadivljujuće dobro okarakterizirani i živi. Djevojke su u prvom planu, ne trebaju princa koji će ih spasiti već su emancipirane i samostalne. Jedini princ u priči karakterom je potpuni antipod diznijevskom princu, dok Anina prava ljubav ne nosi fizičke osobine kraljevića na kakvog smo navikli.

Posebno je zanimljiv lik snjegovića Olafa koji je zadužen za iskrenu zabavu u priči koja je na trenutke zaista ozbiljna. Olaf kao zbunjeni i smiješni pozitivac zasigurno će ostati najzapamćeniji lik filma.

Sinkronizacija je kvalitetna, a film zaslužuje pažnju malenih i velikih.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 5+

Glasove posudili: Sementa Rajhard, Kristina Krepela, Dušan Bučan, Andrej Dojkić, Ronald Žlabur

Trajanje: 108 minuta