Autori Madagaskara predstavljaju uzbudljivi animirani film o pužu koji odbija služiti vlastitoj anatomiji te sanja o trkaćim stazama i životu punom adrenalina. Iako je većina američkih animiranih filmova toliko slična da ponekad imamo dojam da se razlikuju isključivo po detaljima, ujedno je to razlog zašto su i toliko obožavani. Izniman prikaz poljskog mikrosvijeta, osebujni karakteri likova kao i autentičnost lokacija razlozi su zašto Turba svakako treba pogledati.

Puž Turbo zaposlen je u „tvronici rajčica“ odnosno povrtnjaku gdje svakog dana radi isti posao, okružen puževima kojima to nimalo ne smeta. Jednolična stvarnost ne privlači ga i sve o čemu razmišlja je kako postati brži i živjeti uzbudljivije od svojih inertnih kolega. Njegov brat Braco zakleti je realist i za razliku od Turba, cijenjen puž. Ne misleći loše, Braco ga često sputava u njegovim naumima, ali Turbova neobična nesreća u kojoj postaje zapanjujuće brz, ostvaruje mu san i vodi ga na zanimljiv put koji kulminira na popularnoj utrci trkačih automobila Indy 500. Iako mu je bizarna nesreća dala krila za dalje, ona nikako nije razlog za Turbovu odličnu karijeru trkača. Upornost je ono što ga je dovelo do cilja.

Priča o Turbovoj želji da nadjača vlastitu prirodu i nije neka novost u animiranom svijetu, ali njegova se kvaliteta ugleda u brojnim drugim postupcima. Naime, naglasak je na važnosti sanjanja i ne odustajanja kako i sam lik kaže:
„Ni jedan san nije premali ni preveliki, ako se sanja“.

Također, puževi surađuju s ljudima i međusobno si olakšavaju put do cilja. Brišu se predrasude o vrstama, a ističe se važnost suradnje, međusobne potpore i povjerenja. Pozitivna energija i želja svima nam je zajednička bez obzira na područje djelovanja, stoga je važno osvijestiti ljude oko sebe i djelovati složno.

Svaki je lik karakterno potpuno izgrađen, a međusobni su odnosi vrlo realni. Crtić spominje i dječje idole koji često ne ispadaju onakvima kakvima ih zamišljamo. Naglasak je na važnosti izgradnje vlastitog puta i nadilaženju svojih sposobnosti, a ne tuđih.

Autentičnost lokacija još je jedan veliki plus u cijelom projektu. Detaljno prikazan život puževa koji su među ljudima najčešće doživljavani kao nametnici (a priča je i nastala zato što su puževi jeli redateljeve rajčice), pokazat će strahove s kojima se ta mala bića svakodnevno suočavaju. Također, djeci će razjasniti koliko njihova neslana šala može ugroziti i uplašiti maleno biće poput puža.

Situacije u kojima dječak biciklom pokušava pregaziti puževe pobudit će osjećaj empatije i ljutnje prema takvim postupcima. Zbilja iz perspektive jednog poljskog puža odlično je obrađena i animirana.

Crtić je vrlo uzbudljiv i dijete drži u neizvjesnosti od početka do kraja. Vrijedi pogledati!

Film se u kinima prikazuje od 19. rujna!

Ocjena: 5/5
Dob: 5+

Glasovi: Rakan Rushaidat, Alen Šalinović, Luka Bulić, Hana Hegedušić, Ivan Blažičko, Janko Rakoš, Bojan Navojec

Trajanje filma: 97 minuta