U kina je napokon stigao novi animirani film “Avanture neustrašivog Teda” koji je vrlo kvalitetan i vrijedan gledanja. Egzotični krajevi sve više pronalaze svoje mjesto na filmskom platnu, a junaci slični Indiani Jonesu vraćaju staru slavu. Ted, glavni junak nove avanture dokazao je da se snovi mogu ostvariti bez obzira na okolnosti koje život pred nas stavlja, pa čak i ako sanjamo o nečem sasvim neobičnom, pomalo nestvarnom i dalekom kao što je arheologija.

Ted je još u djetinjstvu od vlastita vrta napravio nalazište iskopina, a odrastajući njegov san nije zastarijevao. Ipak, stvarnost nam često ne dozvoljava da se potpuno posvetimo onome što želimo pa Ted postaje građevinski radnik koji zbog žudnje za arheologijom ne uspijeva odrađivati poslove koji su mu zadani te ostaje bez posla.

Igrom slučaja, zamijene ga s njegovim prijateljem, slavnim arheologom te ga pošalju na ekspediciju u Latinsku Ameriku. Tamo se upoznaje s legendom o skrivenom gradu i mrežom kriminalaca koji pokušavaju dokučiti tajnu grada i obogatiti se njegovim blagom.

Sa svojim psom, prelijepom arheologinjom i njenom nijemom papigom upušta se u dešifriranje nepoznatog pisma i traganje za izgubljenom civilizacijom. Ekspediciju im kvare kriminalci među kojima je, na Tedovo razočarenje, njegov najveći uzor iz djetinjstva.

Crtić je je dobio mnoge španjolske filmske nagrade, a razloga je svakako dovoljno. Priča je pitka, izuzetno zanimljiva i nimalo predvidljiva. Ambijent je mističan, a likovi uzbudljivi, smiješni i autentični.

Animacija je solidna, a dobar provod za klince starije od 8 godina zagarantiran.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 8 +

Sinkronizacija: Robert Bošković, Petra Vukelić, Ranko Stojić, Danijel Dizdar, Branko Smiljanić
Trajanje filma: 90 minuta
Redatelj: Enrique Gato
Zemlja: Španjolska