Djed Božićnjak dolazi u grad! I to već ove subote. A kako bi svima nestrpljivim malim i velikim bilo olakšano praćenje njegova kretanja, Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) otvorila je podstranicu NORADSanta.org gdje se moguće registrirati i pratiti Djedičino kretanje u najveselijoj blagdanskoj noći.

Kretanje, ali i spremanje za užurbanu božićnu noć popularnog Djedice moći će se pratiti putem spomenute web stranice. Ali nakon što Djedica sa svojim malenim pomoćnicima i nakrcan poklonima krene na svoje putovanje, svi NORAD-ovi kanali društvenih mreža također će biti posvećeni samo tome, pa tako ga se može pratiti i putem Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea te Google Plusa.

Osim toga, biti će otvorena i posebna telefonska linija za sve znatiželjnike, kao i posebna mail adresa za upite.

Posebna telefonska linija s dugogodišnjom tradicijom

“Praćenje” Djedice i nije neka novost, posebno u Americi, gdje od strane ove Američke agencije tradicija praćenja kretanja Djeda Božićnjaka postoji već 61 godinu. Samo taj jedan dan u godini ozbiljni zaposlenici Agencije javljaju se na vrlo ozbiljne pozive mališana i daju im važne informacije o putovanju sijedog Djedice. Samo prošle godine, primili su više od 141 000 poziva zainteresiranih mališana.

A sve je započelo sasvim slučajno. Tradicija je započela 1955. godine kada je na plakatima koji su reklamirali Djeda Božićnjaka i njegovu “vruću liniju” bio otisnut pogrešan telefonski broj, a broj je zapravo vodio prema Agenciji za Zračnu obranu. Kako ipak nisu mogli razočarati dječicu, preuzeli su pozive, a od tada svake godine ih stiže sve više i više.