Igra je sredstvo, način stjecanja znanja tijekom ranog djetinjstva. Sva se djeca igraju, to od njih očekujemo i želimo da to rade. Igra ne predstavlja samo provođenje isplaniranih, strukturiranih aktivnosti ili korištenje skupih igračaka. Opuštanje, sloboda, dosada, sanjarenje i kreativnost također su dijelovi pravog iskustva koje igra pruža.

Bez obzira imate li djevojčicu ili dječaka, pokušajte nabaviti igračke koje nisu određene spolom. Mnogim se djevojčicama sviđaju igračke ružičaste boje, a dječacima, primjerice puške. Zapamtite i jeftinije su igračke dobre, postoji mnogo trgovina koje nude dobar pribor za igru po pristupačnim cijenama. Čak i igračke koje dijete samo napravi ili uz vašu pomoć, mogu pružiti veliko zadovoljstvo i biti poučne i interaktivne. Najvažnije je da djetetov repertoar igračaka bude što širi.

Za vas smo stoga napravili popis igračaka koje biste trebali imati kod kuće. Popis je podijeljen prema kategorijama i namijenjen je svoj djeci, neovisno o njihovoj dobi.

Igračke za razvijanje kreativnosti

  • papir, penkale, flomasteri (koji se daju oprati), bojice, tempere (topive u vodi), veliki komadi papira raznih boja, čvrsto ljepilo, dječje škare, samoljepljivi papir, kalupi itd.

Igračke za poticanje simboličke igre

  • kompleti figurica domaćih životinja, male lutke, mali servisi za čaj za lutke, posuđe za kuhanje, kamioni, vlakići i autići, niz lutaka, plišanih životinja, akcijskih junaka

Igračke za poticanje osjetila

  • pješčanik i uvjeti za igre u vodi, oblici i posude za vaganje i mjerenje, igračke koje plutaju u vodi, glazbeni instrumenti (kućne izrade i kupljeni)

Igračke namijenjene za pridruživanje i imenovanje

  • slike i slikovnice, slova i brojke od grubog platna ili plastike, kartice sa slikama raznih predmeta

Igračke za razvoj grube motorike i koordinacije pokreta

  • tricikl, romobil, trampolin (ovisno o prostoru kojim raspolažete)

Igračke za razvoj fine motorike i snalaženja u prostoru

  • slagalice, špekule, pločice u boji, kocke za građenje, igračke za konstruiranje građevina (toranj, most)

Igračke za razvoj grafomotorike

  • bojanke i crteži koji se dobivaju spajanjem točkica, labirinti