Mame, tate, bake, djedovi i svi koji mališanima čitaju priče, znaju koliko često djeca žele biti junaci o kojima slušaju. Oni žele biti vitezovi, princeze, gusari, istraživačice ili vilenjačice, prepoznaju se u avanturama svojih junaka i maštaju da su dio tih fantastičnih svjetova. U Hrvatskoj postoji jedna sasvim posebna Tvornica snova, u kojoj radnici – Snovotvorci, ispisuju maštovite i edukativne priče u kojima je glavni junak upravo vaše dijete! Snovotvorci, baš kao i vi kao roditelj, u prvi plan stavljaju vaše dijete i ostvarivanje njegovih snova.

O inovativnoj izdavačkoj kući Tvornica snova pisali smo prije nekoliko mjeseci kada smo vam predstavili “Planet patuljaka”, jedinstvenu personaliziranu knjigu za djecu. Njezini Snovotvorci, autorica Andrijana Majstorović i ilustratorica Biljana Šafaržik, nedavno su predstavile novo izdanje pod nazivom “Plastelinko”.

Vaše dijete u nezaboravnoj avanturi s Plastelinkom

“Plastelinko” je priča o jednom čudesnom danu u kojem vaše dijete postaje pravim pravcatim superjunakom. Nakon što se nađe u nevolji, djetetu u pomoć priskače Plastelinko, neobični junak od plastelina koji zna baš sve trikove i koji se pretvara u čudesne likove!

Plastelinko će vaše dijete pretvoriti u svoga pomoćnika, a dva junaka zajedno će krenuti u avanturu. U samo jednom danu spasit će ptiće koji su ispali iz gnjezda, zaustaviti jureći automobil, ali i naučiti ponešto o tome što znači biti pravim junakom. Jesu li za junaštvo potrebni samo mišići, ili nešto drugo? Jesu li čvrsti mišići prava odlika jednog superjunaka, ili je to ipak snažno srce, puno ljubavi i razumijevanja?

 Kako vaše dijete postaje glavni junak priče?

Tako što se svaka knjiga izrađuje posebno prema narudžbi i prema vašim željama. Kroz cijelu priču spominje se ime vašeg sinčića ili kćerkice, unuka ili nećaka, ali i ostale konkretne informacije kao što je grad u kojem živite, djetetovi prijatelji i druge specifične informacije u kojima će se prepoznati.

Na samom početku knjige stoji naslov, primjerice, “Plastelinko – avantura Maje Magić” i posveta “Drago naše zlato, sretan 6. rođendan žele ti tvoji mama i tata”. Na taj način svaka je knjiga unikatna i napravljena baš za vaše dijete te mu ostaje kao trajna, cjeloživotna uspomena na sretne dane djetinjstva.

Priča je popraćena prekrasnim, toplim ilustracijama Biljane Šafaržik, koja je svojom vještom rukom uspjela dočarati meki i šareni plastelin-svijet, prepun maštovitih oblika.

“Plastelinko”, kao i „Planet patuljaka“ prije njega, dolazi u dvije verzije – za djevojčice i za dječake.

Pozitivan učinak na razvoj

Kada djetetu počnete čitati knjigu u kojoj je baš on ili ona glavni junak, odmah ćete primijetiti da postaje iznimno zainteresirano i fokusirano na priču te nestrpljivo sluša što će se dogoditi dalje. Na taj način kod djeteta se razvija aktivno slušanje, što će vam ono i potvrditi u naknadnom razgovoru o priči.

Na djetetovu licu moći ćete vidjeti i osjećaje pozitivnog samopouzdanja. Osjećat će se posebno i važno kao junak priče u kojoj aktivno sudjeluje, a nije samo promatrač radnje. Djetetu će neobično goditi čuti svoje ime, tražit će ga u tekstu i možda na taj način kroz zabavnu priču naučiti prva slova.

Tu je i dugoročni benefit. Knjiga koja govori o njemu, djetetu će se učiniti naročito uzbudljiva, što će kod njega učvrstiti mišljenje da je čitanje priča uzbudljivo, te stvoriti temelje za cjeloživotnu ljubav prema knjizi.

Gdje mogu naručiti Plastelinka?

I “Planet patuljaka” i “Plastelinka” detaljnije možete proučiti i knjige naručiti jednostavnim upisivanjem željenih informacija i poruka na web stranici Tvornice snova.

Isto tako, o personaliziranim knjigama za djecu više možete saznati u promotivnom videu – ovdje.

Naša ocjena: 5/5

Dob: 3+

Napisala: Andrijana Majstorović
Ilustrirala: Biljana Šafaržik
Nakladnik: Tvornica snova
Broj stranica: 56
Uvez: Tvrdi
Cijena: 189, 00 kn