Majčino mlijeko najbolji je izbor za prehranu novorođenčadi i beba. To će potvrditi i savjetovati svi pedijatri svijeta i sve zdravstveno-znanstvene institucije koje se bave istraživanjima prehrane dojenčadi.

No što se događa kada dojenje iz bilo kojeg razloga nije moguće ili je majčinog mlijeka premalo? Tada će pedijatar savjetovati neku od adaptiranih formula. Između 4. i 6. mjeseca starosti započinje i dohrana, no mlijeko i dalje ostaje glavna namirnica na jelovniku bebe za njezin zdrav razvoj. Obično ga beba pije nakon konkretnog obroka, prije spavanja i tijekom noći, a na njemu mame rade razne kašice, juhice i pudinge.

Adaptirano mlijeko dolazi u prahu i miješa se s prokuhanom vodom. Mame i tate vrlo se brzo naviknu na pripremanje bočica i čitavu proceduru, no jučer smo otkrili novitet na tržištu – NAN asortiman hrane za dojenčad u tekućem obliku. Tekući NAN proizvodi služe kao nadopuna dojenju odnosno kao dio raznolike prehrane dojenčadi nakon šestog mjeseca starosti. Vrlo je praktično tijekom putovanja, kod noćnih hranjenja i u svakoj situaciji u kojoj je procedura pripremanja bočice nepraktična.

 

Dojenački mliječni pripravci uvijek ispred kravljeg mlijeka

Na predstavljanju novih NAN proizvoda o ovoj su temi razgovarali prim.dr. Alemka Jaklin Kekez, pedijatar gastroenterolog i Denis Schmidt, stručni savjetnik u odjelu Nestlé dječje hrane dok je poznata voditeljica i glumica Doris Pinčić Rogoznica podijelila svoja majčinska iskustva.

Doktorica Jaklin Kekez odmah je na početku istaknula kako su naše bake u prehrani svoje djece uglavnom naglasak stavljale na količinu hrane koju će beba pojesti. Bilo je najvažnije da je beba bucmasta, rumena i to je bilo dovoljno da se zaključi da je beba zdrava. Međutim, danas znamo da prehrana u prve dvije godine života, posebno u prvoj godini života, “programira” zdravlje djeteta za cijeli život. Najnovija istraživanja pokazuju da se u prvim godinama mogu stvoriti uvjeti za razvoj niz kroničnih bolesti u odrasloj dobi ukoliko prehrana nije adekvatna, ali se isto tako mogu i spriječiti pravilnom prehranom od prvog dana.

Doris Pinčić, Koraljka Mlakar, Denis Schmidt i Alemka Jaklin Kekez

“Kad govorimo o pravilnoj prehrani beba, majčino mlijeko je uvijek najbolji izbor. Ono je ideal koji adaptirane formule nastoje što vjernije kopirati”, kazala je dr. Jaklin Kekez, a Denis Schmidt je dalje objasnio kako kompanija Nestlé ulaže puno u istraživanje i razvoj hrane za bebe koja će se najviše približiti tom idealu majčina mlijeka.

Vezano za temu, u razgovoru se povelo i pitanje prehrane beba kravljim mlijekom. Dr. Jaklin kekez objasnila je da se sastav kravljeg mlijeka prilično razlikuje od sastava majčinog mlijeka. Proteini, aminokiseline, vitamini i drugi nutrijenti iz kravljeg mlijeka nisu idealno prilagođeni probavnom sustavu bebe koji još uvijek nije u potpunosti razvijen. Isto tako, potrebe beba u prvoj godini života mnogo su kompleksnije od onog što može ponuditi industrijski proizvedeno kravlje mlijeko. Stoga, ako beba ne doji, najbolje što joj se može dati je adaptirana formula jer tu roditelj može biti siguran da beba dobiva sve hranjive tvari koje bi s obzirom na svoju dobu trebala dobiti.

 

A što je s kozjim, magarećim i biljnim mlijekom?

Dr. Jaklin Kekez smatra kako kozje, magareće ili biljna mlijeka tj. biljni napitci ne mogu biti jedina mliječna hrana koju beba jede, jer im također nedostaju neki ključni nutrijenti za zdrav razvoj bebe. Na primjer, kozje mlijeko ne sadrži folnu kiselinu i vitamin B12, pa ako beba jede samo kozje mlijeko, ona te neophodne nutrijente neće primiti u svoj organizam putem hrane.

 

Zašto tekući NAN?

“Tekući NAN nastao je kao odgovor na potrebe suvremenih mama koje svojoj djeci žele osigurati visoko kvalitetan i hranjiv proizvod, koji je odmah spreman za upotrebu.”, izjavila je Koraljka Mlakar, voditeljica kategorije dječje hrane Nestlé za Adriatic regiju.

Tekući NAN na tržištu je dostupan u tri verzije – prijelazna mliječna hrana za dojenčad NAN PRO 2 u pakiranju od 500 ml namijenjen djeci od 6 mjeseci starosti nadalje, NAN PRO 3 u pakiranju od 500 ml namijenjen djeci od 10 mjeseci starosti nadalje te mlijeko za malu djecu NAN OPTIPRO 1+ u pakiranju od 1l namijenjen djeci starijoj od godine dana.

Tekući NAN proizvodi