Iznimno nam je drago što vam napokon možemo predstaviti novu slikovnicu “Pjegava Iva”, ne samo zato što je to prva slikovnica u izdanju Klinfo.hr-a, odnosno naše tvrtke Evenio, i ne samo zato što je to prva slikovnica nadarene mlade spisateljice Jelene Pervan, već zato što je u nju utkano puno emocija, uspomena i pozitivne energije svih koji su u njeno nastajanje bili uključeni.

Prije svega tu je autorica Jelena Pervan koju je za ovu priču inspirirala stvarna djevojčica Iva. Iva je bila posebna, kreativna, vesela, pozitivna, maštovita i iznimno duhovita, a sve te kvalitete Jelena Pervan pretočila je i u svoju priču.

A “Pjegava Iva” priča je o ljupkoj djevojčici koju muči problem i pitanje s kojim se svatko od nas, a posebno djeca mogu poistovjetiti – kako promijeniti nešto što ne volimo na sebi i trebamo li to uopće željeti? Iva je bila najpjegavija djevojčica na svijetu, ali, pogađate, ona jednostavno nije voljela svoje pjegice. Pokušala ih je obrisati gumicom, prodati na placu za 10 kuna, pričinjalo joj se da je cijeli svijet popjegavio i jednog dana bilo joj je stvarno dosta svega. Svojom jakom željom da pjegice nestanu i zapomaganjem, prizvala je mala čudnovata bića iz Zemlje smijeha – Hahavca, Hehevca i Hohovca koji su joj odlučili ispuniti želju. Međutim, zajedno s njezinom željom, ispunile su se i želje iz djetinjstva svih članova njezine obitelji. Mama koja je oduvijek željela biti visoka, postala je viša od žirafe. Tata koji je želio crnu kosu, dobio je veliku kovrčavu kuglu kose na glavi, a mačak Prugi postao je lav.

Iva se tako našla u velikoj nevolji. Kako će Iva riješiti svoj problem nećemo vam otkriti, ali ćemo samo napomenuti da će Iva putem shvatiti koliko je posebna takva kakva jest i da je važno ono što nosimo iznutra, a zbog čega nas naši bližnji vole, baš kao što mi volimo njih jer su upravo takvi kakvi jesu.

Nadalje, tu je ilustrator Stjepan Lukić, koji je svojim osebujnim, pomalo karikaturalnim, stilom izvrsno dočarao likove iz priče, a posebno njihove emocije i duhovite detalje i dogodovštine. Dio atmosfere u slikovnici “Pjegava Iva” možete vidjeti na fotografijama.

U nastajanju slikovnice svoje savjete dale su i poznate i nagrađivane spisateljice Silvija Šesto i Sanja Pilić, svojevrsne mentorice naše mlade autorice, kojima se priča posebno svidjela i koje su divnim recenzijama pohvalile Jelenu Pervan i njezin prvijenac.

I na kraju tu smo mi, kao izdavači. Priča nam se odmah jako svidjela i mislimo da bi bilo lijepo da je djeca čuju, zbog pouke koju nosi, ali i zbog svoje razigranosti, šaljivih momenata i zgoda. Jer što je djetinjstvo bez novih slikovnica, novih maštovitih svjetova i priča?

Jedan takav novi svijet, sa starim problemima, ali novim rješenjima donosi nam Jelena Pervan, a svi zajedno nadamo se da će Iva postati prijateljica mališanima diljem Hrvatske, osvojiti ih kao što je osvojila nas i ispuniti im srca glasnim ha-ha, he-he i ho-ho.

Napisala: Jelena Pervan
Ilustrirao: Stjepan Lukić
Izdavač: Evenio
Broj stranica: 32
Uvez: tvrdi
Okvirna cijena: 90 kn
Dob: 7+

Pjegavu Ivu možete naručiti ovdje.