Jeste li možda već čuli za Hrkala, najvećeg spavalicu na svijetu? Ovaj medvjedić spavao je po cijele dane i noći, a uz to je glasno, najglasnije na svijetu – hrkao. Smetalo je njegovo hrkanje svima. Nitko u šumi nije mogao raditi ni spavati. Priču o simpatičnom, bucmastom spavalici Hrkalu napisala je mlada spisateljica Jelena Pervan, ilustracije je nacrtala Jelena Brezovec, a slikovnicu izdala izdavačka kuća Evenio.

A zašto ti po cijele dan spavaš? Znaš li da grozno hrčeš? – napali su iznervirani šumski stanari Hrkala, optužili ga da je lijenčina i da ničim ne pridonosi zajednici te ga istjerali iz šume. U početku se činilo da je šuma postala puno ljepše mjesto za život, no uskoro su svi shvatili da bez Hrkala, koji živi svoje snove, ništa više nije isto.

Na pitanje o tome kako je došla na ideju za ovu priču, Jelena Pervan kaže: „Hrkalo je posvećen mojoj najboljoj prijateljici i zbog toga mi je neodoljiv. On me, baš kao i Marina, naučio da je sasvim u redu biti potpuno naopak i različit od ostalih. Svaku svoju priču nekome posvećujem, jer tako uspijevam sačuvati drage uspomene i poznanstva od zaborava. Jako volim ovog medu“.

Priči je život šarenim i pozitivnim ilustracijama udahnula Jelena Brezovec koja kaže da joj je zadatak sjeo kao ni jedan do sada. „Ja sam Hrkalo. Odmah sam se s njime poistovjetila i crtanje ilustracija bila je prava uživancija. Iako šumski ambijent daje puno prostora za detalje, trudila sam se u prvi plan staviti emocije kroz koje prolaze svi likovi u Hrkalovoj avanturi – od frustracije i negodovanja do prihvaćanja i ljubavi prema prijateljima“, kazala je Jelena Brezovec.

Mlada izdavačka kuća Evenio već je surađivala s autoricom Jelenom Pervan na izdavanju njezine prve slikovnice Pjegava Iva. U autorici su prepoznali iznimni talent. U poslovnoj filozofiji im je da treba pomoći mladim autorima da izbore svoje mjesto pod suncem, posebno onima koji imaju toliko toga lijepoga za reći i poručiti djeci. „Hrkalo nam se odmah svidio zbog svoje divne poruke. Priča vrlo lijepo i nenametljivo djeci poručuje da je u redu biti drugačiji, da je u redu sanjariti o nekom boljem i sigurnijem svijetu i da sanjari trebaju imati svoje mjesto u društvu, jer upravo oni nam svojim idejama i vizijama nude rješenja u naizgled nemogućim situacijama“, objašnjava urednica Jelena Kovačić, odnosno treća Jelena koja je radila na Hrkalu.

Slikovnica je izdana uz potporu Ministarstva kulture, namijenjena je djeci od 3-7 godina, ali i svim spavalicama, drijemalicama, sanjarima, vizionarima, svima koji su drugačiji i traže svoje mjesto u društvu.

Slikovnica će se moći kupiti u svim većim knjižarama diljem Hrvatske ili direktno od nakladnika.

Hrkalo je toliko prirastao srcu svima koji su se s njime do sad upoznali, da autorica Jelena Pervan najavljuje još dva nastavka. U kakvim će se novim avanturama naći najveći hrkač na svijetu, saznat ćemo početkom 2014. godine.

Slikovnica se može prelistati na adresi: http://www.evenio.hr/portfolio/hrkalo/ a naručiti direktno od nakladnika na info@evenio.hr

Nakladnik: Evenio d.o.o.

Autor: Jelena Pervan

Ilustrator: Jelena Brezovec

Uvez: tvrdi

Dimenzije: 22×22 cm

Broj stranica: 32

Za dob: 3-7 godina

Cijena: 90 kn