Svake se godine u veljači, u njemačkom Nürnbergu održava najveći svjetski sajam igračaka ili Toy Fair. Osim prodaje licenci, dogovaranja poslova i drugih poslovnih procesa, svake se godine predstavljaju i trendovi u industriji igračaka. S obzirom na to da nas zanima sve što je novo, saznali smo koji su trendovi u svijetu igračaka i s kojim će igračkama naši mališani odrastati u vrlo bliskoj budućnosti.

Organizatori Sajma igračaka imaju posebni odjel unutar kojeg se ti trendovi analiziraju, a do podataka dolaze na način da obilaze gotovo sve zemlje svijeta i kod proizvođača traže novitete koje potom grupiraju u određene trendovske kategorije.

Donosimo prve rezultate ovog opsežnog istraživanja, odnosno opis igračaka koje će uskoro preplaviti tržišta i uskoro vjerojatno završiti i u našim domovima.

Retromania ili povratak igračaka našeg djetinjstva

Igračke i heroji iz našeg djetinjstva povezuju se s mnogim dobrim osjećajima i pozitivnom nostalgijom. Te ugodne emocije i iskustva sve više roditelja želi prenijeti svojoj djeci kupnjom istih ili sličnih proizvoda. Tijekom 2014. godine, igračke našeg djetinjstva doživjet će svoj veliki povratak i procvat bilo u svom orginalnom obliku ili modernizirane, ali u retro dizajnu. Živjeli hula-hop, koturaljke, krede, užad za skakanje, gumi-gumi i autići na navijanje!TechToys ili tehno igračke

Razvoj tehnologije nije zaobišao ni industriju igračaka, a posebno tehnologija koja nudi virtualne svjetove i neke nove priče na granici mašte i stvarnosti. Štoviše, kad su nove igračke u pitanju, granica između stvarnosti i virtualnog svijeta sve je zamagljenija, a upravo ta činjenica dala je mnoštvo novih ideja proizvođačima. Tradicionalne igre i digitalni svijet daju uzbudljive kombinacije igračaka koje često nisu samo za djecu.


Fit4Life ili spremni na život

Današnji roditelji veliku pažnju posvećuju materijalima od kojih su igračke napravljene, sigurnosti igračaka i učenju kroz igru. Naglasak u novoj generaciji igračaka bit će na stvaranju i poticanju važnih životnih vještina kroz igru, odnosno učenje za cijeli život. Igračke će učiti djecu vrijednostima i pripremati ih na život i to na praktičan način. U ovu vrstu igračaka spadaju setovi za vrtlarstvo, šivanje, razne umjetnosti, upoznavanje sa zanimanjima i slično.


Mini je kralj

Zahvaljujući urbanizaciji koja diljem svijeta i dalje uzima maha, naš se životni prostor smanjuje. To se odražava i na dizajn proizvoda namijenjenih kućanstvima, pa tako i na proizvodnju igračaka. Mnoge grupe igračaka dolazit će u svojim minijaturnim izdanjima. Plus je i veća mogućnost prenašanja takvih igračaka koje djeca lakše nose sa sobom ma gdje god išli (na ljetovanje, baki, u bolnicu, u vrtić i sl.).