Prošla je godina bila iznimno darežljiva kad su u pitanju slikovnice. Napisano je i oslikano mnogo kvalitetnih priča, a nekoliko ih je i nagrađeno. Klinfo je istraživao i odlučio kojih se pet slikovnica izdiglo nad ostalima te zaslužuje ocjenu odličan.

5. Skakači
Hans Christian Andersen, Tomislav Torjanac

Obožavani ilustrator Tomislav Torjanac pred sam nas je kraj godine razveselio još jednom u nizu njegovih otkačenih suradnji s velikanima dječje književnosti. Ovaj je put tu čast dobio danski kraljević bajki – Hans Christian Andersen i njegova, kako Torjanac kaže, najnetipičnija i najotkačenija priča Skakači. Radnja nas vodi na kraljevski dvor gdje se održava neobično natjecanje između buhe, skakavca i žapca koji se svojom vještinom skakanja natječu za ruku kraljevne. Iako je glavna kategorija skok, na kraju ipak najmudriji i najlukaviji uspijeva uskočiti u naručje samoj kraljevni. Doznajte tko je odnio pobjedu i nasmijte se izvrsnim i pomalo karikiranim likovima odličnog Torjanca koji je svakom novom slikovnicom sve bolji.
Dob:7+
Izdavač: Profil Mozak

4. Knjige drage Kuhar Drage  
Julia Donaldson, Alex Scheffer

Dječak Drago Kuhar istinski je zaljubljenik u knjige. Običava čitati u svome naslonjaču i s knjigama putovati prašumama, dalekim zemljama, ratovati s gusarima ili poistovjećivati se s poznatim likovima iz dječje književnosti. Kao i sve Julijine knjige i ova je stihovana i dosljedno prevedena na hrvatski. Ilustracije su životne, a ideja univerzalna – samo nas umjetnost može odvesti onamo gdje stvarnost ne uspijeva. Toplo preporučujemo.
Dob: 5+
Izdavač: Ibis grafika

3.
Nestala slika  

Kęstutis Kasparavičius

O Nestaloj slici već smo govorili, a govorit ćemo i dalje jer nas je ova detektivska pričica oduševila dobro osmišljenom radnjom, kvalitetnim likovima i karakterističnim ilustracijama dragog autora iz daleke Litve  koji je nekoliko puta gostovao i u Hrvatskoj. Radnja je smještena u bogate odaje plemenitog psa Adalberta koji na otmjenoj večeri predstavlja dragocjenu sliku psa. Usred večere slika nestaje, a osumnjičeni postaju svi gosti. U maniri Agathe Christie, zločin se polako odmotova, ali napetost je zadržana do samog kraja. S obzirom na manjak krimi-priča za djecu, Nestala slika veliko je osvježenje i vrlo kvalitetan uradak koji zaslužuje visoko mjesto na našoj ljestvici.
Dob: 6+
Izdavač: Ibis grafika


2.
Emilijina vrlo neobična pustolovina  

Pika Vončina

Pika Vončina ima posebno mjesto na dječjoj književnoj sceni. Njene nas čarobne ilustracije čine nježnijima i razigranijima, a ovčica Emilija koja je osvanula u svojoj drugoj knjizi, postala je prepoznatljivi lik kojeg klinci obožavaju. Nakon avanture u zemlji kotača, Emilija je čudesna poznanstva s Vjetromirom Kišom, Laticom Korjenčić, Slankom i Mjesecom odsanjala uz pomoć majstorice-slikarice Pike koja je Emiliju povela u neodoljiv svijet boja, oblika i ručno izrađenih slova što nam donose divnu priču o svijetu koji stanuje u našim snovima.
Dob: 3+
Izdavač: Mala zvona


1.
Fantastične leteće knjige g. Morissa Lessmorea  

William Joyce

Odlučiti se za pobjednika nije bilo nimalo teško jer unatoč predivnim slikovnicama koje su obilježile 2012. godinu jedna se ipak ističe. Očaravajuća priča o mladom piscu koji, pogođen uraganom Katrina, ostaje bez svojih riječi, knjiga, a samim time i vlastitog života, dirnula je mnoge pa je kratki film inspiriran pričom dobio i nagradu Oscar. Mladić Moriss netom nakon nesreće dospijeva u čarobnu knjižnicu u kojoj knjige imaju dušu, osobnost pa i krila.  Svakodnevno brine o njima, hrani ih jestivim slovima, oblači ih u korice i liječi potrgane, stare i zanemarene knjižice. Cijelo to vrijeme on nanovo ispisuje svoju knjigu života koja je u nesreći ostala potpuno prazna. Knjiga kao i kratki film prati život mladog umjetnika koji predstavlja svakog od nas – maleno, ali jedinstveno biće u potrazi za izgubljenim i u procesu stvaranja novog života i svijeta. Vrlo je jasna pouka koja se krije među divnim, trodimenzionalnim ilustracijama, a kazuje nam da svršetak nečijeg života ne mora nužno značiti kraj jer životna je priča prenosiva i usadljiva u druge živote.
Kako je i sam pisac napomenuo: „ Dokle god uživamo u životu, nije važno ima li on zaista smisla“.
Ovo je slikovnica koja otvara srca i čini nas većima. Sretni smo što nam je doletjela u ruke, baš kao i jedna od čarobnih knjiga g. Morissa.
Dob: 8+
Izdavač: Meandar