Dobro je poznato kako je redovita tjelovježba važna za fizičko zdravlje, no što je s vježbanjem mozga? Njegova stimulacija održava ga u kondiciji baš kao i mišiće u tijelu, a ne postoji bolji način za to od igara u kojima je potrebno malo pomnije razmisliti o zadatku koji je pred nama. Svi su se barem jednom susreli s mozgalicama kao što je sudoku ili pak jednostavna igra križić – kružić. Od sada imate priliku na jednom mjestu iskušati velik broj mozgalica koje će vaš mozak održati u formi. Na zagrebačkoj zavrtnici otvorena je Mozgaonica – pametna igraonica, jedinstveni edukativni centar namijenjen djeci ali i odraslima.

U novouređenom prostoru tako vas očekuje 250 različitih mozgalica, drvenih igara i slagalica uz čije će vam rješavanje vrijeme proći u trenu. Pored svake od ponuđenih igara stoje upute za rješavanje zadatka, a dalje je sve na vama. Osim malih slagalica, tu su i mozgalice u XXL veličinama, poput trodimenzionalnog križića – kružića, koje prilikom rješavanja aktiviraju cijelo ljudsko tijelo.

mozgaonica_010

U slučaju da „zapnete“, u pomoć će vam priskočiti stručno osoblje Mozgaonice. Nakon što savladate jednostavnije zadatke, možete se odlučiti i za neke od natjecateljskih igara kod kojih se traži što brže razmišljanje i rješavanje problema.

Mozgaonica je centar koji se sastoji od tri dijela. Prvi dio čini prostorija u kojoj se nalaze upravo spomenute igre, a u koju mogu doći ljudi svih uzrasta – samostalno, obiteljski ili u grupi.

mozgaonica_odrasli3

Drugi dio rezerviran je za edukacijski program nazvan „Think & Solve“. Namijenjen je djeci osnovnoškolske dobi koja kroz zadatke i stručno vodstvo pospješuju razvoj kognitivnih, socio – emocionalnih i motoričkih vještina. U dvije opremljene učionice, školarci imaju priliku kroz didaktičke igre razvijati sposobnost kreativnog razmišljanja, ali i jednostavnijeg učenja kroz igru. Program se sastoji od šest stupnjeva, a održava se dva puta tjedno.

„Think & Solve“ program već godinama bilježi veliku popularnost u azijskim zemljama, gdje je uključen i u kurikulume brojnih škola. Prepoznat je kao radionica koja mališanima pomaže u savladavanju sve opsežnijeg školskog gradiva.

Treći dio rezerviran je za grupne posjete škola, ali i događaje poput team buildinga ili proslave rođendana za najmlađe. Voditelji Mozgaonice sudionike će podijeliti u grupe u kojima će zajedničkim snagama rješavati zadatke i uvjeriti se kako je itekako moguće učiti kroz igru.

Kada ste s rješavanjem zadataka gotovi, na izlazu iz Mozgaonice očekuje vas shop u kojem možete kupiti većinu drvenih slagalica i tako pojedine zadatke pokušati riješiti i kod kuće.

mozgaonica_005

Za dovođenje ovog jedinstvenog centra u Hrvatsku zaslužan je Roko Živković, koji je prije nešto više od godinu dana pokrenuo i iznimno posjećen Muzej iluzija u zagrebačkoj Ilici.

Mozgaonica je otvorena svakog dana od 9 do 22 sata, na adresi Zavrtnica 17. Više informacija o programima možete saznati na www.mozgaonica.hr ili Facebook stranici.