Treba priznati, najteže nam je s nama samima izaći na kraj. Tek je šačica ljudi potpuno zadovoljna odrazom u zrcalu, a svoje komplekse nerijetko prenose djeci i mladima koji tako nastavljaju nepotrebnu tradiciju neprihvaćanja stvarnosti. Jedna je simpatična mica doživjela mnogo preobrazbi u otkrivenju svog najboljeg izdanja, a je li ga spoznala ni sami nismo sigurni. Znamo samo da je mica toliko simpatična da nam se, bez obzira na svoje nezdrave životne navike, uvukla pod kožu.

Zaštitno lice spisateljice Nade Horvat postale su njene mice. Mica poštarica, Mica lađarica, Mica akrobatkinja i tko zna kakva se još mica maca krije u pisaćoj mašini simpatične autorice.
Ipak, jedna nam je mica zapela za oko i više od ostalih i odlučili smo je predstavati onako kako zaslužuje.

Mica Debeljuca-Mršavica poučna je i stilski vrlo zanimljiva slikovnica o životnim navikama, samopouzdanju, umjerenosti i neumjerenosti kako u jelu i piću tako i u odlukama o vlastitoj sreći.

Mica se mučila s velikim brojevima na vagi pa je odlučila drastično izmijeniti prehranu zbog čega je postala nalik čačkalici.

Nezadovoljna novim izgledom, mica se u strahu za svoje zdravlje, opet dala u prejedanje i bezgranično uživanje koje je urodilo još većim brojem kilograma.

I dok se nesretna mica gegala od mršavice do debeljuce jedan je mudri miš sve to promatrao i samo slatko komentirao kako je njegova sposobnost uživanja u umjerenosti ključ za sreću i dug život, lukavo krijući tajne uspjeha pred izmorenom micom.

Borbu s kilogramima (bilo da ih je previše ili premalo) vodi velik broj odraslih, ali i sve veći broj djece. Odrastajući uz munjevit ritam svojih roditelja, klinci uglavnom nemaju nekog tko bi im stigao svakodnevno pripremiti zdrav, kuhan obrok, a nemaju se ni u koga ugledati jer jedenje „s nogu“ i konzumiranje brze, prerađene hrane postalo je zaštitni znak mnogih, zaposlenih obitelji.

Ipak, razgovor o važnosti raznolike prehrane, konzumiranja nekoliko manjih, ali nutritivno kompletnih obroka u danu ne smije se zanemariti jer prepuštanje djece u ruke masovnih proizvođača nezdrave hrane te kolotečine u obliku prejedanja pred televizorom i odsutstva fizičke aktivnosti dovodi do ozbiljnog zdrastvenog i estetskog problema koji dijete može obilježiti i izolirati od drugih.

Mica je zato i tekstom i slikom idealna za sve roditelje koji svoju djecu od najmlađih dana pokušavaju naučiti kako su umjerenost i raznolikost u jelu, piću pa i životu ključni za sreću.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 4+

Napisala: Nada Horvat
Ilustrirao: Stanislav Marijanović
Nakladnik: Sipar
Cijena: 90kn