Medvjedić Jerry je edukativna igračka koja pomaže djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1 da nauče sve o svojoj bolesti i kako s njome lakše živjeti. Smeđi i mekani medo pomaže djeci održavati razinu glukoze u krvi i savjetuje ih oko zdrave i pravilne prehrane, a sve to kroz igru i zabavu.

Koristeći razne igrice, pozitivno ohrabrenje i pohvale i stvarne svakodnevne situacije, Jerry uči djecu s dijabetesom kako se brinuti o sebi i svom zdravlju do kraja života. Igračka na sebi ima ugrađen mali ekran osjetljiv na dodir poput pametnog telefona i na djeci razumljiv način objašnjava što je to dijabetes, kako brojiti ugljikohidrate u namirnicama, kako identificirati simptome i reagirati na hipoglikemične pojave i još puno, puno toga.

Softver koji se nalazi u aplikaciji patent je tvrtke Sproutel Inc, a blagosolov Jerryju i preporuku dalo je strukovno udruženje Diabetes Care and Education.

Medvjedić je trenutno dostupan samo u Americi i stoji 299 dolara (oko 1650 kn). Uz samu igračku koja je napravljena od antialergijskih materijala laganih za održavanje (iako je u prvoj verziji vidljivoj u videu bio čupav i dlakav), u paketu dolazi i litij-ionska baterija koja se može puniti, ruksak, zabavne kartice s deset različitih grupa hrane za djecu s dijabetesom te inzulinska olovka.

Dijabetes postaje epidemija 21. stoljeća i samo u Americi od njega boluje već svako treće dijete. Tim koji stoji iza medvjedića Jerryja motiviran je raditi i usavršavati ovaj edukativni proizvod jer i sami imaju djecu koja boluju od dijabetesa.

Nadamo se da će Jerry uskoro postati dostupan na više jezika i da će uz njega imati prilike odrastati i mališani u Hrvatskoj koji moraju naučiti kako živjeti s dijabetesom tip 1.