Kupili ste svom klincu ili klincezi mobitel da vam se mogu u svakom trenutku javiti ili da vi možete do njih ako ih nešto trebate ili samo želite provjeriti jesu li dobro? To je u redu i doista zna biti praktično kada su djeca ili tinejdžeri van kuće, a važno vam je da znate da su dobro.

No mnogim roditeljima isto se tako događa da se dijete unatoč tome što ima mobitel ne javi kao što je obećalo, pusti mobitel da zvoni pa kasnije kaže da nije čulo zvonjavu ili da je zaboravilo napuniti bateriju. Kako rastu i stječu vlastitu individualnost, djeca počinju na taj način reagirati na roditeljsku kontrolu i mnogi pozive mame ili tate tumače kao “špijuniranje”, “kontrol frikanje” ili “dosađivanje”.

Isti problem imala je jedna mama, Sharon Standifird, pa se dosjetila doskočiti mu na potpuno novi način. Osmislila je aplikaciju koja jednostavno prisaljava dijete da se javi na poziv s maminog ili tatinog broja, odnosno da odgovori na SMS poruku.

Kako to funkcionira?

Aplikacija “Ignore No More” (ili u slobodnom prijevodu “Nema više ignoriranja”) omogućava roditeljima da blokiraju pametni telefon svog djeteta iz daljine. Ako se dijete ne javi na pozive ili ne odgovori na SMS poruke s određenog broja (maminog i tatinog), pametni telefon se potpuno blokira i dijete ga uopće ne može više koristiti tako dugo dok se mami ili tati povratno ne javi.

“Otišla sam na Internet i doslovno počela od istraživanja kako isprogramirati aplikaciju za mobitele”, kazala je mama Sharon. Drugim riječima, ova mama nije imala apsolutno nikakvog iskustva u razvijanju aplikacija ili programiranju, ali njezina frustracija bila je toliko snažna da je potaknula veliku ambiciju i motivaciju.

Hitni pozivi i dalje se mogu obaviti čak i ako je telefon blokiran, ali u suprotnom dijete treba natrag nazvati mamu kako bi primilo kod pomoću kojeg će ponovno otključati telefon. Dijete ima samo dvije opcije – ili će natrag nazvati mamu ili tatu koji ga pokušavaju kontaktirati ili će ostati bez chatova, igrica, muzike, videa i svih drugih sadržaja zbog kojih i pate toliko za pametnim telefonima.

Reakcije roditelja pomiješane su. Neki su apsolutno oduševljeni i aplikaciju smatraju korisnom i mudrom, a drugi pak smatraju da je previše nametljiva i stroga te da je ova mama ipak otišla malo predaleko. Ovi prvi vole ovakve probleme rješavati brzo i praktično, a ovi drugi smatraju da s djecom treba o tome razgovarati i s njima se dogovoriti oko pravila.

“Ignore No More” aplikacija stoji 1,99 dolara i trenutno je dostupna za pametne telefone na Android platformi. Verzija za iPhone uređaje još je u izradi.

Više o aplikaciji potražite na stranici Ignorenomoreapp.com