Već je poznato kako u Hrvatskoj nema ili nema dovoljno recenzija slikovnica za djecu, pa su roditelji pri izboru priča i upoznavanju s novitetima prepušteni sami sebi. Isto tako, premalo se radi na edukaciji i osvještavanju mladih roditelja o važnosti čitanja djeci od najranije dobi. No drago nam je čuti da osim izvrsne nacionalne kampanje Čitaj mi, postoje roditelji koji su stvar preuzeli u svoje ruke i počeli sami pisati blogove o slikovnicama koje čitaju svojoj djeci te na taj način pridonose stvaranju kulture čitanja. Oni oko sebe stvaraju krug roditelja istomišljenika koji su odlučili krenuti od sebe i stvari mijenjaju u vlastitim dječjim sobama.

Zato nam je iznimno drago bilo upoznati Irinu Bunozu koja piše blogove o dječjim slikovnicama nazvan Čarobni svijet bajki a vodi i istoimenu Facebook stranicu.

Irina je po struci pedagog i radi u dječjem vrtiću. Velika je obožavateljica knjiga i čitanja, a unazad nekoliko godina (nekako s početkom rada u vrtiću) ponovno je počela intenzivnije čitati slikovnice, jer kao što znamo, one nisu samo za djecu već mogu nadahnuti i oduševiti svojim porukama i odrasle.

“Dok radim pokušavam svaki slobodan trenutak otrčati u skupinu i djeci pročitati neku priču”, kaže Irina te dodaje kako je i sama nedavno postala majka te svome dvomjesečnom sinu svakodnevno čita i već imaju priličnu kolekciju slikovnica.

“Svom sinu počela sam čitati dok je još bio u trbuhu… Svaki dan, barem 10 minuta, pročitam mu nešto (bila to slikovnica ili čak knjiga koju ja čitam). Bitno je da se čita – kaže Irina.

S obzirom na to da je svakodnevno okružena slikovnicama, zanimalo nas je kako je zadovoljna ponudom u Hrvatskoj?

“Smatram kako u Hrvatskoj ima zaista lijepa ponuda kvalitetnih slikovnica (naravno uvijek može više) ali možda nedostaje kanala koji bi ih približili roditeljima i djeci (što me potaknulo na pisanje moj bloga). Kad pogledam koliko se reklamiraju (i to je super) knjige za odrasle smatram da bi i slikovnicama trebalo pridati malo više pozornosti.”

Irina također smatra da roditelji ne čitaju dovoljno djeci. Nekako se, na žalost, izgubila ta kultura čitanja te djeca više vremena provode gledajući crtiće i igrajući igrice nego uživajući u dobroj knjizi. Irina naravno uzima u obzir i to da nisu sva djeca jednako zainteresirana za knjigu, pa je uloga roditelja tu presudna.

“Mišljenja sam da se čitatelj postaje od malih nogu – ako od malena čitamo svojoj djeci ona će vjerojatno razviti interes za knjigu. Uvijek potičem svoje kolege i prijatelje da što više čitaju svojim klincima i na sreću poslušaju me”, kaže Irina koja doista nastoji poticati čitanje na sve načine – na svom radnom mjestu, u svome domu i među svojim prijateljima.

Kod pisanja osvrta na dječje slikovnice najveći naglasak stavlja na sam sadržaj i ilustracije.
“Mislim da je osim dobrog sadržaja i poruke koju on nosi jako važna i ilustracija. Nekoliko puta sam doživjela da slikovnica ima super sadržaj, ali ilustracija nije dopadljiva djeci i zato im nije toliko interesantna. Također, važan mi je i taj ritam slikovnice i osjećaj koji budi dok ju se čita.”

Teško joj je bilo odvojiti najbolje slikovnice jer sve imaju nešto divno i poučno, ali one koje bi svakako preporučila su:
Ježeva kućica
Juha od bundeve
Najotmjeniji div u gradu
Medo i klavir
Mali šef

Blog je otvorila tek nedavno, ali reakcije roditelja već polako stižu u obliku komentara i preporuka za daljnje recenzije. Reakcije su pozitivne i Irina se nada da će kroz rast bloga približiti svijet čitanja za najmlađe što većem broju mališana i njihovih roditelja. Stoga vas pozivamo da zavirite na stranicu Čarobni svijet bajki i zajedno s Irinom pronađete prekrasne priče koje će učiniti razliku u odrastanju vaših mališana.