Mnoge su obitelji često veoma zaposlene i rijetko se imaju vremena posvetiti kućnim ljubimcima. U tom slučaju ljubimci poput psa ili mačke koji zahtijevaju dosta brige i vremena, nažalost ne dolaze u obzir. Na sreću, postoje mnoge životinje koje ne traže potpunu posvećenost, a mogu biti itekako zanimljive, pogotovo djeci.

Jedne od tih životinja su i kornjače. Iako ih se ne može maziti kao primjerice psa, one također mogu biti itekako zanimljive. Stoga su posljednjih godina pomalo postale jedne od najpopularnijih kućnih ljubimaca. No, kao i sa svakom životinjom u kući, i kornjače mogu predstavljati potencijalnu opasnost što se zaraznih bolesti tiče. Jedna od tih bolesti je i neugodna salmonela, kojoj su podložna manja djeca.

Što je salmonela i kako se prenosi?

Reptili, skupina životinja u koju spadaju i kornjače, često su prijenosnici virusa salmonele. Riječ je o bakteriji koja „napada“ probavni sustav i može se razviti u dosta neugodnu bolest. Simptomi si proljev, bol u području trbuha, mučnina, povraćanje te povišena tjelesna temperatura. Prvi se simptomi najčešće pojavljuju do 72 sata nakon što bakterija uđe u ljudsko tijelo, te traju između 2 i 7 dana. Djeca spadaju u rizičniju kategoriju – podložniji su svim bakterijskim infekcijama, budući da im se imunološki sustav još uvijek razvija i nije stekao otpornost koju ima odrastao čovjek.

Budući da je kod kornjača nemoguće prepoznati nose li virus, neki stručnjaci se slažu kako ova vrsta ljubimca nije primjerena za djecu predškolske dobi. Salmonela se prenosi dodirivanjem zaraženih površina, tj. neredovitim pranjem ruku. Kod manje djece prstići često mogu završiti u ustima a da nisu svjesna važnosti redovitog pranja ruku (što je školarcima već jednostavnije objasniti).

Prevencija

Iako je gotovo nemoguće u potpunosti reducirati rizik od zaraze salmonelom, postoje neke smjernice koje treba slijediti kad je o djeci i kontaktu s kornjačama riječ. Najvažnija je stvar održavati nastambu u kojoj kornjača boravi čistom. Bilo da se radi o vodenoj ili kopnenoj vrsti kornjače, barem jednom tjedno terarij/akvarij bi trebalo kompletno očistiti. Ostatke hrane treba ukloniti, a kod temeljitog čišćenja poželjno je i mekanom četkom oprati kornjačin oklop (pogotovo kod vodenih kornjača, gdje oklop privlači rast algi). Djeci je važno usaditi naviku da nakon svakog doticaja s kornjačom ruke temeljito operu sapunom. Ako imate mogućnost, kornjačin akvarij/terarij je najbolje čistiti u prostoru izvan kuće.

Što NE raditi

Strogo je zabranjeno dodirivati lice nakon držanja kornjače u ruci, a u blizini kornjačine nastambe se ne preporučuje držati hranu. Također izbjegavajte čišćenje kornjače i njene nastambe na mjestima poput kade ili umivaonika koji koristite. Iako mnogi vlasnici kopnenih kornjača svog ljubimca puštaju izvan terarija, prostor u kojem će se kretati također bi trebao biti ograničen. Najbolja je opcija dvorište, no ako to nije moguće, kornjaču bi trebalo držati izvan kuhinje i kupaonice.

Kornjače kao ljubimci

Ako razmišljate o kupnji kornjače svome mališanu, ne dajte se obeshrabriti. Sve dok djetetu objasnite koje bi navike trebalo usvojiti, rizik vezan za prijenos bolesti je minimalan. A što se samih kornjača tiče, mogu biti zaista zanimljivi kućni ljubimci koji ne zahtijevaju puno brige, a životni vijek im je poprilično dug.