Da su američki studiji za animaciju dobili jaku konkurenciju shvatili smo s projektom Zambezija, a svoju veličinu afrički je studio Triggerfish potvrdio najnovijim uratkom kojim je pokazao kako dobru priču, važnu poruku i autentičnost lokacija još uvijek možemo pronaći u jednom crtanom filmu. Topla afrička bajka o važnosti poštivanja i slavljenja sebe potiče djecu na pozitivan odnos prema različitostima, a roditeljima osigurava dobar provod u kinima jer je Khumba zaista priča za sve generacije.

Khumba je zebra rođena samo s polovicom pruga. Nedostatak je to koji mu je obilježio djetinjstvo.  Predrasude o samom sebi kao i osuda krda nagnala je malog Khumbu na mišljenje kako je upravo njegova anomalija kriva za veliku sušu koja je zahvatila Afriku.

Čuvši legendu o pojilištu na kojem su sve zebre dobile svoje pruge, odluči se zaputiti na nesigurno putovanje te pronaći svoje izgubljene pruge.

Khumba je film o prihvaćanju sebe i drugih. Osim što ističe važnost tolerancije, Khumba slavi različitost i djecu uči kako na različitostima i počiva zanimljivost svijeta.

Najveći adut crtića bez sumnje su likovi. Briljantna psihološka karakterizacija svakom od sporednih likova može osigurati vlastiti crtani film (kao što su to dobili i pingvini s Madagaskara). Autori su se trudili ostati dosljedni teritoriju i vremenu u kojem je film sniman, pa su tako lokacije afričkih pustinja prikazane bez patetike i s naznakama čovjekova utjecaja i zagađenja.

Prikazane životinje redom su tipične pustinjske maskote poput gnua, hijene, leoparda i merkata, a svaki od njih karakterom može nasmijati dijete i zainteresirati roditelja.

Odnosi među pojedinim životinjama i prikaz njihove svakodnevice toliko je realan da bi ga se moglo usporediti s dokumentarcem. Način lova pomoću njuha vizualno je doveden do savršenstva čime će i manjoj djeci uspjeti dočarati doživljaj zakona preživljavanja u prirodi.

Afrički su se animatori potrudili da baš sve podsjeća na njihov rodni kraj pa je tako zebrama omiljena igra nogomet, a ni safari kao i krivolov nisu zaobišli priču.

Khumbino pitanje koje je obilježilo priču glasi:
„Koliko pruga trebaš imati da bi bio zebra?“.
I zaista, pouka crtića počiva upravo na tome. Moramo li biti nalik jedan drugome i moramo li se bojati svoje različitosti? Kada ona postaje opasna za nas i kako naučiti živjeti s negativnim komentarima i predrasudama?

Crtić je smišljeno rađen da u njemu uživaju djeca, ali i roditelji. Slojevit je i zabavan za sve generacije.

Za posebni je ugođaj zaslužan izvrstan soundtrack nagrađivanog glazbenika Loyisa Balae čija će naslovna pjesma filma, The real me (Pravo ja), vjerojatno biti prepoznata i kod publike i kod kritike.

Crtić toplo preporučam jer nadahnjuje, nasmijava i uči nas o svijetu kakav bi trebali graditi. Svijetu tolerancije i slavljenja različitosti.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 4+
Uloge: Jan Kerekeš, Dražen Bratulić, Ksenija Marinović
Trajanje: 85 minuta

Film se prikazuje i u 3D formatu. Sinkroniziran je na hrvatski.