Odlazak na putovanje vrijeme je odmora, zabave, opuštanja i avanture. Kad govorimo o odlasku na obiteljski odmor – putovanje, roditelji obično riječ “odmor” ostavljaju po strani, a riječ avantura na prvo mjesto. Sve je uglavnom podređeno mališanima koji diktiraju tempo, duljinu zadržavanja na pojedinoj lokaciji, količinu sna, ali i oni su ti koji su uglavnom zaslužni za (po)veću količinu stvari koja se pakira i nosi na putovanje.

Roditeljima je uglavnom teško biti racionalan kad je riječ o stvarima koje su potrebne, koje nisu potrebne, ali djeca ne mogu bez njih i stvari koje bi mogle biti potrebne. Ako roditelji ne uspiju samostalno odvagnuti potrebno od nepotrebnog, dobra smjernica uvijek je prostor, odnosno ako putujete automobilom – količina prostora za stvari u automobilu koji je pri odlasku na odmor uglavnom nakrcan toliko da ni “igla više ne stane”. Ako imate malo dijete kolica su obavezna, šatori za plažu kao zaštita od sunca također, moguće da vam treba i putni krevetić, koferi s odjećom, ostale “sitnice” za plažu i igru.., a na stražnjim sjedalima su recimo dvije autosjedalice? Zasigurno se pitate gdje će vam sve to stati? Kako odlučiti što će vam zaista biti potrebno od onog što bi vam možda moglo biti potrebno?

1. Pakirajte dovoljno, ali racionalno

Što se odjeće tiče, budite što racionalniji. Vjerojatno vam se kao odrasloj osobi već više puta dogodilo da polovicu odjeće koju ste nosili sa sobom uopće niste koristili. Kad je riječ o pakiranju odjeće za djecu, planirajte pakiranje u kojem odmah na umu imate cijelu kombinaciju; dakle kad je o bebama riječ počevši od bodija, majice, hlačica, čarapica ili za malo veću djecu – donjeg rublja, majice, hlača, haljinice i tako puta broj dana koji ostajete na odmoru. Naravno, potrebno je pakirati i pokoji dodatni komad za sve one slučajne “nezgode” koje se uvijek događaju. Uz to, sami najbolje znate koliko odjeće vaše dijete običava isprljati dnevno, pa se svakako povodite time. Ali svakako imajte na umu da ćete vjerojatno dosta vremena provoditi brčkajući se u moru pa će vam uglavnom trebati odjeća za kupanje koja je kod djece ionako minimalna, ali koja je u ovom pakiranju neophodna.

2. Ne zaboravite stvari za plažu i kupanje!

Stvarima za plažu kad ljetujete s djecom ponekad se čini da nema kraja. Ono što nikako ne smijete zaboraviti su: odjeća za plažu, ručnici, šeširiće, obuću za plažu, kreme za sunčanje, šator za plažu, luftiće ako ih djeca koriste, lopte i ostale igračke za plažu i pijesak s kojima se djeca vole igrati i istraživati, izrađivati dvorce od pijeska i kamenja.

3. Dajte djetetu/djeci torbu za stvari po izboru

Ako je dijete dovoljno staro, a kako bi ograničili količinu stvari, dajte mu prazan ruksak ili torbu u koju može samo po izboru spakirati stvari koje želi ponijeti sa sobom, a koje osobno smatrate nepotrebnim. Tu će vjerojatno biti riječ o omiljenoj igrački, a veličinu torbe birate vi – što znači da neće uspjeti natrpati preveliku količinu stvari, a opet djetetu dajete mogućnost izbora i osjećaj sudjelovanja u pakiranju.

4. Ne zaboravite kremu za sunčanje i lijekove

Iako kremu za sunčanje uvijek možete kupiti i na odmoru, svakako je ponesite od kuće. Zaštita za sunčanje je neophodna, posebno kad je riječ o djeci. Također ne zaboravite lijekove posebno ako su za neku kroničnu bolest, ali lijekovi protiv visoke tjelesne temperature, termometar, kreme koje inače koristite vi ili djeca, lijekovi protiv glavobolje, uboda i ugriza raznih buba i komaraca trebali bi se svakako naći u maloj kućnoj ljekarni koju nosite na odmor. Također, flasteri, pa i kreme protiv opekotina.

5. Ne pakirajte se u zadnji tren!

Iako je pakiranje u zadnji tren gotovo nemoguće izbjeći, ono donosi sa sobom dodatan stres i napetost. Hoću li nešto zaboraviti? Hoću li sve stići? Pitanja su koja tada obično tisuću puta projure kroz glavu. Kako bi smirili napetost i bili sigurni da ništa nećete zaboraviti počnite se pakirati na vrijeme i sastavite popis svega što planirate nositi. Tako ćete lakše napraviti provjeru onoga što vam je još ostalo za pakirati, a i biti ćete znatno organiziraniji uz manje napetosti. Pakiranje cijele obitelji za odlazak na ljetovanje, ma koliko ljetovanje trajalo, zahtjevan je zadatak koji treba unaprijed planirati kako bi bilo što uspješnije, jer ako zaboravite omiljenog medu ili dudu varalicu – tuzi i suzama neće biti kraja.