Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića koja se smjestila u mjestašcu u srcu Zagore Cisti Velikoj sa svega 600-injak stanovnika još je jednom pokazala da ne moraš biti toliko velik da bi puno postigao. Nakon što su prije nekoliko godina dobili prestižnu nagradu za najbolje uređen vrt u cijeloj Hrvatskoj, njezini vrijedni nastavnici i učenici otišli su i korak dalje.

Naime, kroz nekoliko provedenih anketa došli su do zaključka da su navike čitanja i interes za knjigu kod djece vrlo slabi. Stoga, odlučili su to promijeniti na najbolji mogući način – knjižnicom na otvorenom. U školski vrt na mjestu zaštićenom od vjetra i kiše vertikalno su postavili trupce stabala u kojima su napravljene udubine za knjige.

Foto: Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Cista Velika

U svako doba dana i noći djeca mogu otvoriti prozorčić, uzeti knjigu, sjesti u vrt i uživati u čitanju svog omiljenog štiva. Projekt nazvan “Drvo znanja” osmislila je Ivana Živaljić, učiteljica njemačkog jezika škole, a financirala ga je Zaklada Kajo Dadić kao građansku akciju koja kao volontere uključuje učenike i djelatnike škole, stanovnike općine Cista Provo, ali i sve građane dobre volje.

Foto: Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Cista Velika

Glavni cilj projekta je osvijestiti djecu i mlade o svakodnevnom čitanju knjiga koje nisu samo obavezna školska literatura. “Približiti” knjigu i pojasniti njezin velik utjecaj na djetetov osobni razvoj njihova je nit vodilja. Zasad im ide jako dobro, zar ne?

Čitanje knjiga poboljšava mentalno, emotivno i fizičko zdravlje djece