Nakon prijedloga kamo otići na jednodnevni izlet u sjevernu i središnju Hrvatsku, Istru, Primorje i Liku, donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja kako uživati u ljepotama sjeverne, središnje i južne Dalmacije, biserima Lijepe Naše.

Nagrađivana Zadarska županija

Gdje god prođete gradom Zadrom, dobitnikom brojnih turističkih nagrada proći ćete mjestima gdje su prije vas koračali Iliri, Bizantinci, Mlečani, Napoleon, Habsburgovci. Šetnjom kroz povijesnu jezgru Grada, možete vidjeti rimski forum, crkvu sv. Donata – okruglu predromaničku crkvu koja je simbol Zadra, katedralu sv. Stošije – najveće crkve u Dalmaciji, Trg pet bunara, a ako se nakon duge šetnje želite odmoriti predlažemo da skoknete do Morskih orgulja koje zvuk proizvode pod utjecajem energije mora, odnosno valova te plime i oseke. Nalaze se u blizini zadarske rive i zanimljiv su i original spoj arhitekture i glazbe. Tik uz Morske orgulje smjestila se i jedinstvena urbana instalacija Pozdrav Suncu koja danju upija sunčevu svjetlost, a zalaskom sunca uključuje rasvjetne elemente ugrađene u krug koji proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru. U nekoć hrvatskom kraljevskom gradu i jednom od važnijih kulturnih središta, o čemu svjedoče i mnogi spomenici rano hrvatske arhitekture 8. i 9. st. u gradu Ninu možete posjetiti Muzej ninskih starina i crkvicu sv. Križa, najmanju katedralu na svijetu, a nakon toga predlažemo obilazak prekrasnih pješčanih plaža u neposrednoj okolici grada.

Umjetnička Šibensko-kninska županija

Krenete li prema jugu, između Zadra i Šibenika, nalazi se Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Ovaj park prirode nadaleko je poznat kao jedno od najvažnijih ornitoloških rezervata u Europi. Dosad je na području jezera Vrana zabilježeno preko 250 različitih vrsta ptica, od kojih se preko 100 ondje gnijezdi. Tražite li čudesne ljepote prirode, raznolike povijesne ostatke ili želite saznati više o tradicionalnim zanatima, predlažemo da posjetite NP Krka, najraznolikiji nacionalni park. Tok Krke odvest će vas prema Skradinskom buku, vjerojatno najljepšem slapu Nacionalnog parka, ali prije toga se možete zaustaviti na Visovcu, prekrasnom otočiću usred istoimenog jezera. O otoku se brinu franjevci kao što su se stoljećima brinuli za očuvanje kulture tih prostora, što se može vidjeti po brojnim djelima unutar samostanskog muzeja. Neki predmeti potječu još iz rimskog doba, točnije iz 1. stoljeća, a svojim klincima možete pokazati i ferman sultana Mehmeda IV. iz 1674. godine. Nesumnjivu posebnost hrvatske kulture čini i grad Šibenik i njegov Međunarodni dječji festival, u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija. Pedeset i šesti put ove godine od 18. lipnja do 02. srpnja 2016. godine grad Šibenik će postati pozornica, ulicama će teći kreativnost, a trgovi će postati točke susreta. Želite li da djeca ponešto nauče o životu ptica grabljivica, svratite do Sokolarskog centra u mirnom okolišu guste borove šume u šibenskoj Dubravi, 8 km udaljenoj od središta Šibenika gdje se posjetitelji mogu naći oči u oči sa sokolom. Ako ste se zaputili u unutrašnjost, odnosno prema Dalmatinskoj zagori, krenite prema Kninu jer se od 03. do 4. lipnja održavaju Zvonimirovi dani koji nas svake godine vraćaju u srednji vijek.

Raspjevana Splitsko-dalmatinska županija

Smješten na ušću rijeke Cetine u more, Omiš ima jednu od najljepših gradskih panorama na Jadranu te izvrsno očuvanu gradsku jezgru u kojoj se nalaze i utvrde Fortica i Mirabel. Grad je poznat i po održavanju brojnih manifestacija, stoga predlažemo da se opustite i uživate na Festivalu dalmatinskih klapa u srpnju, a za one željne avanture, u kolovozu održava se Gusarska bitka, rekonstrukcija povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlečana. Biokovo je također jedna od destinacija koju ne biste smjeli propustiti. U planinskom masivu koji dijeli Dalmatinsku zagoru od Jadrana, krije se veliko bogatstvo botaničkog života. Biokovo je stanište mnogih rijetkih endemskih biljaka i rijetkih ptica grabljivica, a uz malo sreće mogli bi ste vidjeti zlatnog orla i druge iznimne životinjske vrste. Jedinstvenu ljepotu čine geomorfološki fenomeni – vrtače, škrape, kamenice, jame (najdublja je Amfora 790 metara), ledenice, spilje, više od 40 endemičnih biljnih vrsta te značajna paleontološka nalazišta.

Jedinstvena Dubrovačko-neretvanska županija

Neposredno uz grad Ploče, uz mjesto Baćin, nalaze se Baćinska jezera, jedna od najzanimljivijih krških jezera. Relativno su mala, sa šest spojenih i jednim odvojenim jezerom, dno im je ispod razine mora, a na njima se nalaze čak tri mala otočića, koje ćete najlakše vidjeti vozeći se nekim od turističkih brodića. Želite li svojim mališanima pokazati postupak proizvodnje soli, odvedite ih u Ston u kojem se nalazi najstarija aktivna solana na svijetu. Nedaleko od Dubrovnika, oko 20 kilometara u smjeru sjevera, nalazi se mjesto Trsteno, koje je u širim razmjerima najpoznatije po istoimenom Arboretumu. Osim što je to najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture, ujedno je i jedini arboretum na hrvatskom dijelu Jadrana. Arboretum je u ovom obliku osnovan 1948. godine na ladanjskom posjedu obitelji Gučetić-Gozze iz 1494. godine, budući da su se na tom prostoru s vremenom počele saditi brojne sredozemne i egzotične biljne vrste. Danas se na 25 hektara površine nalazi nekoliko izdvojenih cjelina, poput povijesnog renesansnog perivoja s ljetnikovcem, povijesnog neoromantičarskog perivoja iz 19. i 20. stoljeća, povijesnog maslinika ili prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa. Osim iznimne flore, Arboretum krasi i barokna fontana rimskog boga Neptuna s dvjema nimfama.

Želimo vam sretan i nezaboravan put, i naravno mirno Jadransko more.