Klinci stariji od 5 godina prije ili kasnije oduševit će se igricom Minecraft. Igrica se može igrati na tabletima i računalima, a vrlo je popularna diljem svijeta. Ako još niste za nju čuli, što prije se informirajte jer možda će već sutra zavladati dječjim sobama i u vašem domu.

Radi se o igri konstruiranja i građenja u 3D virtualnom svijetu. Djeca pomoću gradivnih blokova i elemenata mogu graditi replike najpoznatijih svjetskih građevina, fantasy svijetove, čudesne vrtove, prijevozna sredstva, kule, gradove, potpuno nove planete. U slobodnom Minescraft svijetu dijete može izgraditi praktički sve što njegova mašta poželi. Igrica pomalo nalikuje na digitalni lego svijet.

Grafika nije toliko impresivna. Prevladavju prigušene boje i elementi su svi uglati i pomalo neugledni, ali čini se da to ni malo ne utječe na sam smisao igre koji osvaja maštovita dječja srca.

Osnovni mod igre je gradivni i on je najprimjereniji za manju djecu. No postoji i nadogradnja, odnosno nekoliko dodatnih modova kao što je mod istraživanja, mod skupljanja sirovina za izgradnju i opstanak virtualnog svijeta, borbeni mod preživljavanja u tom virtualnom svijetu gdje igrača napadaju razni zombiji te još nekoliko dodatnih za više zabave.

Igricu je osmislila i producirala švedska tvrtka Mojang 2009. godine i do danas je postala jedna od najprodavanijih aplikacija. Procjenjuje se da igricu igra oko 30 milijuna ljudi diljem svijeta, a može se igrati na svim uređajima, platformama i konzolama.

Osim samog igranja igrice, klinci iz svih krajeva svijeta vrlo aktivno sudjeluju u raspravama na forumu, neki odlaze u specijalizirani ljetni Minecraft kamp, mnogi rade specijalizirane youTube filmiće o svojim kreacijama, a diljem svijeta održavaju se i specijalizirane Minecraft rođendanske zabave.

 

Što Minecraft može naučiti djecu?

Ne čudi što djeca vole ovaj tip igrice, jer poznato je da i u stvarnom svijetu djeca obožavaju graditi pomoću kockica i elemenata. To iskustvo i strast kreatori Minecrafta prenijeli su na ekrane i postigli veliki uspjeh. Kao i slaganje kockica u svakodnevnom igranju i u Minecraftu ima mnoge benefite za djecu (naravno, ako se igra umjereno).

Minecraft je igrica koja se zasniva na eksperimentiranju. Ona potiče, inspirira i nagrađuje kreativnost i maštu. Djeca sama osmišljavaju što će i kako graditi. Od wellnessa za kućne ljubimce do svemirske postaje na Saturnu. Dijete treba osmisliti način na koji će svoju gradnju provoditi. Mora od mnogih materijala odabrati onaj koji mu najbolje odgovara i na taj način uči vrste materijala općenito. Kroz igranje igrice dijete će dobiti i neku perspektivu prostora u kojem se kreće njegov pothvat.

Uz Minecraft djeca uče logički zaključivati, rješavati probleme, fokusirati se, postavljati si ciljeve, pa i osnove znanosti, poduzetništva i računalne pismenosti. Dijete je prisiljeno eksperimentirati, riskirati, učiti iz vlastitih pogrešaka u jednoj vrlo zabavnoj i interaktivnoj okolini. Stalne promjene u igrici tjeraju mozak da se prilagođava i suočava s novim izazovima.

Nadalje, Mincraft uči neka osnovna matematička znanja te socijalne vještine, jer Minecraft povezuje djecu u timove, gdje zajednički mogu mozgati, graditi, istraživati, komunicirati i učiti. Uče se pomagati, savjetovati se, predlagati, iznositi svoja mišljenja i uvažavati tuđa.

Igricu podjednako vole i djevojčice i dječaci i po ničemu nije rodno stereotipna. Na osnovnoj razini ili modu ona je vrlo sigurna. Nema seksualno eksplicitinog rječnika, nema alkohola, droge, pištolja ni krvi. Nasilje je minimalno i nije grafički prikazano. Igrica se može igrati na multiplayer platformi (kada više igrača igra zajedno), ali čak i tamo je moguće namjestiti postavke koje će zaštiti dijete od eventualnih vanjskih predatora.

Mnoge škole diljem SAD-a Minecraft koriste u nastavi. Na primjer, povežu svu djecu u multuplayer grupu i zajedno grade egipatsku piramidu. Kako grade piramidu ujedno savladavaju osnovne informacije o pojedinoj dinastiji, rekonstruiraju život starog Egipta.

Ako se već moraju igrati i biti pred ekranima, Minecraft je igrica koja je možda najbolji izbor za klince i klinceze.