Roditeljima s jednim, dvoje ili više djece ne treba posebno objašnjavati što znači imati kod kuće kolekciju crtića na DVD-ima. Svaka čast stručnjacima za odgoj djece koji savjetuju djeci što manje gledanja televizora i igranja kompjutera, ali postoje trenutci kada je jedino joker crtić pomaže.

Nažalost, taj se joker nakon nekog vremena istroši i postane nezanimljiv, pa nam ne preostaje ništa drugo nego krenuti u potragu za novim crtićem koji bi naše klince i klinceze mogao zaokupiti na neko vrijeme i dati nam barem malo vremena za sebe ili pospremanje stana.

Iz tog razloga supermarketi.info je proveo istraživanje kako bi zaključili kakva je ponuda i kakve su cijene crtića u supermarketima. Na području grada Zagreba provjerili su ponudu u Superkonzumu, Plodinama, Kauflandu, Getrou, Intersparu, Billi, Mercatoru, Tommyju i Mercatoneu. Evo što kažu…

S obzirom da smo ponudu crtića pratili tijekom nekoliko tjedana, uočili smo da je to roba koja u pojedinim centrima dosta brzo nestaje sa polica (npr. Interspar i Mercator) jer je ponuda u jednom obilasku bila osrednja da bi slijedeći put bila i više nego dobra (ili obratno).

U svakom slučaju, najugodnije smo bili iznenađeni velikim (oko 150 naslova) i raznolikim izborom crtića u Superkonzumu i Mercatoneu (Lučko). U oba dućana zatekli smo veliku kolekciju DVD crtića za najmlađe uzraste (Teletubbies, Peppa Pig, Pčelica Maja, Braća Koale, Graditelj Bob) s time da smo se jako razveselili crtićima ‘’A je to‘’ na kojeg smo samo naišli u Mercatoneu, te ‘’Lolek i Bolek‘’ kojeg smo pronašli samo u Superkonzumu. Osim crtića za najmlađe ovi dućani imali su veliki izbor popularnih crtića za starije uzraste: Snjeguljica, Pinokio, Tom i Jerry (razne kolekcije), Ledeno Doba, Madagascar, Shrek, itd…

U Intersparu i Mercatoru smo također naišli na prilično dobru ponudu (oko 80-100 naslova) raznih crtića. U Kauflandu je ponuda već nešto slabija (60-tak naslova), a crtići manje poznati. U Billi, Plodinama, Tommyju i Getrou je ponuda bila najoskudnija (20 do 40 naslova), uglavnom se radi o manje poznatim crtićima po dosta povoljnim cijenama.

U priloženoj PDF tablici, koju možete pronaći na stranicama supermarketi.info, smo popisali dio ponude crtića (koji nam se činio zanimljiv) s njihovim cijenama po supermarketima na dane očitanja (15-18.03.2010). Po rasponu cijena može se primjetiti da se velik dio crtića (pogotovo onaj za najmlađe uzraste) može kupiti za 20-30 kn. Raspon cijena od 40-70 kn uglavnom je rezerviran za odlične crtiće iza kojih su već snimljeni nastavci pa su manje traženi (npr. Madagaskar, Potraga za Nemom, Ledeno doba 2, itd….). Preko 100 kn uglavnom stoje crtići koji su nedavno izašli u DVD izdanju ili pak Disneyevi klasici (npr. Snjeguljica, Palčica, Pinokio).

I za kraj bi samo napomenuli, da smo prilikom očitavanja cijena crtića u skoro svim dućanima naišli na crtiće na kojima su ili loše ili nisu uopće bile istaknute cijene. Roditeljima savjetujemo da se oboružaju živcima dok pokušavaju odgonetnuti cijene, a trgovce ipak upozoravamo da su prema zakonu dužni jasno istaknuti cijene svih proizvoda.

supermarketi.info