Pogledali smo dugoočekivani, prvi hrvatski nezavisni dugometražni animirani film Inspektor Martin i banda puževa.
Film je nastao u produkciji Ater studija i radionice za animaciju Dva lijena psa te uz pomoć Continental filma. Priča je to o slavnom inspektoru, pužu Martinu koji u avionskoj nesreći iznad nepoznate, ali lijepe livade, gubi svoj dragocjeni paket.

U potrazi za paketom upoznaje nekoliko zanimljivih i neobičnih puževa, susreće lijepu gradonačelnicu koja ga očarava i poznanika iz osnovne škole s kojim je odavno u žustroj svađi. Malo po malo, cijela družina postaje taocem opakog Stanka, najopakijeg kriminalca u dolini kojemu je glavni cilj doznati što se krije u tajanstvenom paketu inspektora Martina. Nakon uhićenja Stanka, Martin i puževi osnivaju tajnu jedinicu za borbu protiv kriminala na livadi.

Crtić obiluje humorističnim elementima, a možda nasjmješniji su pokušaji likova da forsiraju strani jezik, pa tako inspektor Martin ne voli svoje obično ime već ga mijenja u Martan, s naglaskom na a,  jer je to francusko ime. Njegov školski kolega, puž Golatch, skloniji je engleskom govornom području dok je opaki Stanko  prototip pravog mafijaša, Talijan. Zanimljiva je i sudbina malog puža Silvija koji je iskompleksiran zato što nema noge i silno želi sakupiti novac za plastičnu operaciju kojom bi izmjenio svoje tijelo i napokon s prijateljima mogao zaigrati nogomet.

Iako je službeno procijenjen za dob djece od 5 do 11 godina, film bih preporučila starijoj djeci i odraslima. Humoristični likovi i zanimljiva radnja mogu se vrlo lako povezati s trenutnom situacijom u državi te će  zainteresirati i nasmijati mnoge. Ipak, oni mlađi teže će razumijeti neke kompleksnije izraze, a biti će izloženi i nekolicini psovki i “forica” koje su primjerenije odraslijoj i zrelijoj publici. Oni osjetljivi na dijalekte u sinkronizaciji, neka se pripreme na prevladavajući zagrebački ulični govor. 

Animacija je dobra te je ni ne treba uspoređivati s onom velikih svjetskih studija, a film svakako vrijedi pogledati zbog orginalne priče i prizora iz tajnog života mikrostanovnika livade.

Film je baziran na ideji Tomislava Zagode (autor Balade o Buginim gaćicama). Režirao ga je Igor Lepčin koji je u suradnji sa Sašom Lepčinom napisao i scenarij.

Glasove su posudili: Božidar Alić, Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina, Kristijan Ugrina, Baby Dooks, Hrvoje Kečkeš, Branka Cvitković, Jadranka Đokić, Filip Šovagović, Siniša Popović, Miljenko Kokot, Zrinka Vrabec Mojzeš te mnogi drugi. Prvi se put na filmu, u ulozi malog puža Silvija pojavio Luka Jaklić.

Naša ocjena: 4/5

Za dob: 10+