Ovogodišnji Interliber (održan od 8. do 13. 11.) ponovno je okupio izdavače te velike i male ljubitelje knjiga iz svih krajeva Hrvatske. U moru naslova, novih izdanja, šarenih naslovnica i popusta, obično se teško odlučiti koje knjigice odabrati i kojim štivom počastiti dušu i srce. Na klinfo.hr portalu preporučili smo nova izdanja izdavačke kuće Alfa.

Njihove knjige za djecu i roditelje po povoljnim cijenama, nakon Interlibera možete potražiti u knjižarama Alfa ili u Alfa web shopu.

Slikovnica origami
(Ottilia Toth-Kasa)
Djeca najprirodnije i najbrže uče kroz igru. Slikovnica origami pružit će vašem djetetu mogućnost da kroz igru razvija vještinu grube i fine motorike koja je preduvjet procesa učenja.
Origami je aktivnost koja zahtjeva uporabu obje ruke i aktivira obje moždane hemisfere velikog mozga: lijevu i desnu. Znanstveno je dokazano da manipuliranje rukama i papirom poboljšava finu motoriku obje ruke, povećava intelektualnu sposobnost, kreativnost, razvoj imaginacije, raspon pažnje, kapacitet memorije, uči strpljivosti, stjecanju emocionalnog iskustva dajući osjećaj zadovoljstva i radosti, a najveći utjecaj ima na verbalno izražavanje i neverbalnu sposobnost djeteta.
Rješavanjem ove slikovnice potiču se navedene sposobnosti i vještine kod djece dobi od 3 do 8 godina i to autoričinom promišljenom namjerom, jednostavnim savijanjem već obojanog papira u kišobran, krov kuće, kapu, kljun do ribe, glave, slona. Zadaci su raznoliki i nižu se postupno, od jednostavnijih k složenijima.

Stihovi u pokretu
(Vladimira Velički, Ivanka Katarinčić)
Stihovi u pokretu namijenjeni su odgojiteljima, studentima predškolskog odgoja i roditeljima. Knjiga govori o povezivanju/sjedinjavanju govora i pokreta, koordinaciji oka i ruke.
Knjiga je koncipirana u dva međusobno povezana dijela: teorijskih polazišta i priloga za praksu. Teorijska polazišta sastoje se od šest poglavlja (uvodna razmatranja, razvoj govora, poticanje govora, međuovisnost govora i motorike, malešnice u dječjoj književnosti, funkcija malešnica i igara prstima), a prilozi za praksu sastoje se od dva poglavlja (metodičke napomene, malešnice i igre prstima). Uz knjigu je priložen i DVD na kojem su snimljene sve brojalice.

Mali anđeo i zvjezdica
(Vladimira Velički)
Mali anđeo i zvjezdica, u ovoj bajci nebeski glasnici, govore o Isusovu rođenju. Etički i jezično pažljivo iznijansirano, djelo je stilski prilagođeno najmanjem uzrastu. Tekst obiluje bogatstvom slika, stoga odgovara sposobnosti djece te dobi.

Brain Gym
(Paul E. Dennison, Gali E. Dennison)
mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof. logoped (jedini licencirani instruktor Brain Gyma u RH)
Savršenstvo ravnoteže, koordinacija pokreta te dobar vid i sluh presudni su za uspješno učenje.
Brain Gym® je dio edukacijske kineziologije, područja koje se bavi poticanjem učenja pomoću iskustva prirodnog kretanja, a ono je temeljeno na automatskim motoričkim odgovorima na senzorne podražaje.
Knjiga koja je pred vama daje nam mogućnost da kroz kontinuiranu, dosljednu i konstant¬nu primjenu 26 aktivnosti integriramo um i tijelo te poboljšamo svakodnevno funkcioniranje na drugačiji, ali tijelu i mozgu prihvatljiviji način.

Svjetiljke za dječju dušu
(Vladimira Velički, Brankica Blažević)
S djecom se susrećemo svakodnevno. S njima živimo i živimo u njima. Učimo ih i učimo od njih. Upravo zato nastala je ova knjiga. Podijeljena je na četiri dijela − četiri godišnja doba, tako da ćete tijekom cijele godine u njoj moći pronaći poticaje za kvalitetne i nadahnute susrete s djecom. Namijenjena je svima koji žive s djecom, bilo u obitelji ili dječjim vrtićima, igraonicama, domovima, školama. Skrivene su u knjizi brojne pjesme, priče, stihovi, ideje za izradu i igre. Želimo vam mnogo radosnih trenutaka i susreta s djecom i mnogo svjetlosti iz ovih svjetiljki.

Jezične igre za velike i male
(Anita Peti Stantić, Vladimira Velički)
Izražavanje jezikom jedno od temeljnih čovjekovih obilježja, kao što je igra jedna od najprirodnijih dječjih aktivnosti. Stoga su autorice, želeći povezati predškolsko i mlađe školsko razdoblje, razradile primjere 80 jezičnih igara s brojnim varijantama namijenjenih djeci od 3 do 9 godina. Igre su podijeljene u dvije skupine određene oblicima usvajanja jezika, tako da su u prvoj skupini igre slušanja i govorenja, a u drugoj igre čitanja i pisanja. Knjiga je koncipirana tako da je mogu prihvatiti i stručnjaci, prije svega pedagozi, učitelji, defektolozi, ali i roditelji koji se žele kvalitetno družiti i raditi sa svojim djetetom.

IGRA DARIVANJA – Alfa vam daruje svoje tri najpopularnije slikovnice!

Na Interliberu (paviljon 5, štand 2D i 7A) mogli ste prolistati i po vrlo povoljnim cijenama kupiti tri najpopularnije i iznimno zabavne, zanimljive i interaktivne slikovnice nakladničke kuće Alfa. To su: Origami, Crtančica i Trgalica! Slikovnice su namijenjene djeci od 3 do 8 godina, a služe učenju i vježbanju, a osobito razvoju fine motorike koja potiče razvoj govora te kasnije utječe na usvajanje vještine pisanja. Primjer slikovnice možete pogledati ovdje.Jednom čitatelju ili čitateljici Klinfo.hr portala, Alfa daruje ove tri slikovnice!


Sve što ste trebali je pogoditi kako završavaju sljedeći stihovi iz slikovnice Origami.

Savij pri dnu trokut ili dva,
s jedne strane malo više,
i dobit ćeš par brodića
što val za valom ih njiše.

Dobitnica slikovnica je djevojčica Nika Grginović iz Sukošana, koja ima 5 godina.

Čestitamo Niki, a svima koji su se igrali s nama i sudjelovali u igri darivanja, jedno veliko HVALA!!!