Pojam “selfie” ili fotografiranja samog sebe, nakon ovogodišnje dodjele Oscara i poznate fotografije koja je gotovo “srušila” Twitter, dobio je novo značenje i vjerojatno će ovaj pojam obilježiti jednu eru. No, na tržištu mobilnih aplikacija pojavila se aplikacija programirana isključivo za fotografiranje “selfie” fotografija beba. Roditelji koji često dijele fotografije mališana putem društvenih mreža vjerojatno će je s oduševljenjem isprobati, dok će potpuni protivnici ionako odmahnuti rukom na ovu i svaku sličnu aplikaciju.

Aplikacija je nazvana jednostavno “Baby Selfie aplikacija”, a po riječima programera, koji je ujedno i roditelj, Matthewa Pegulea, služi kako bi roditeljima olakšala fotografiranje njihove djece, stvaranje uspomena, ali i lakše dijeljenje putem društvenih mreža.

Većini današnjih roditelja postalo je uobičajeno putem društvenih mreža gotovo svakodnevno dijeliti fotografije važnih trenutaka djetetova života – poput prvih koraka, osmjeha koji obara s nogu ili izlaska u šetnju. Roditelji koji pokušavaju uslikati dijete znaju koliki to može biti problem, jer djeca su često nemirna i neusredotočena, pa je time otežano i stvaranje kvalitetne fotografije.

Ovom aplikacijom autor je tome odlučio stati na kraj. Na ekranu mobitela ili tableta prikazuje se djeci privlačna ilustracija primjerice psića, sove ili druge “preslatke” životinjice u kombinaciji sa zvukom koji privlači bebinu pažnju. Dijete nakon što je privučeno zvukom i slikom, obično uzima pametni telefon u ruke i “okida” fotografiju koja prikazuje lice u krupnom planu, s ekspresijom koja je izazvana viđenim na aplikaciji. S obzirom na to da se dijete samo fotografira, proizašla fotografija prozvana je “dječji selfie”.

Nakon toga roditelji imaju mogućnost dijeljenja fotografije na društvenim mrežama po izboru. Aplikacija nije naišla na preveliko odobrenje roditelja – korisnika i zapravo je teško razlučiti radi li se o aplikaciji koja služi za dječju igru ili igru roditelja, jer jasno je da djeca zbog dobi nisu u mogućnosti razumjeti pojam “selfija”, a ni fotografiranja, već ih aplikacija privlači isključivo zbog ugodnog zvučnog i vizualnog elementa.

Aplikacija se za sada može koristiti na svim pametnima telefonima s prednjom kamerom i na Android platformi, a cijena joj je 0,99 dolara.

Više o aplikaciji potražite u dućanu Google Play;  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pegula.babyselfie