Profesor Baltazar svevremeni je junak Zagrebačke škole crtanog filma, a iako se prikazivao u vrijeme kada su današnji mladi roditelji bili klinci, njegov veličanstveni povratak na male ekrane samo što nije započeo. Baltazar je najvoljeniji simbol Hrvatske, naša dobra i mudra duša koja nas je od najmlađih godina naučila kako ne postoji problem za koji ne možemo pronaći racionalno rješenje.

 

Naučimo ih kako se problemi rješavaju

“Horacijev uspon i pad” animirani je film iz serije o Profesoru Baltazaru realiziran davne 1969. u Zagreb filmu. Baltazarova biblioteka koja prati seriju od 38 animiranih filmova, osuvremenjuje se i nastavlja svoj život u rukama današnjih klinaca koji se s Baltazarom tek susreću.

U prilagođenom tekstu spisateljice Silvije Šesto, doznajemo priču nesretnog Horacija, Baltazarevog razrednog kolege, koji se suočava s iznimno neugodnim spadanjem hlača na radnom mjestu. Spletom okolnosti, Horacije se vraća u Baltazarov svijet i uz pomoć znanstvenikovih nepogrešivih metoda, rješava svoj problem.

Prva u nizu Baltazarovih rekonstrukcija, ova je slikovnica logičan uvod u divan svijet ekscentričnog znanstvenika jer djecu upoznaje s Baltazarom u njegovim školskim danima. Stranicu po stranicu, dijete dobiva uvod u neobičan svijet dječaka Baltazara koji svakog dana osniva s novom zanimljivom i korisnom idejom, a sve navedene izume dijete će prepoznati u svakodnevici i uočiti koliko je Baltazar olakšao život običnom čovjeku.

Baltazar je slavan i nadaleko poznat znanstvenik no svoju slavu uopće ne smatra važnom. On je jednostavan i skroman starčić, zavaljen u svoju fotelju i uvijek spreman uključiti najmoćniji izumiteljski aparat na svijetu, vlastiti um.

Njegova je veličina u tome što za svaki, pa i najneobičniji problem, uspijeva pronaći rješenje. Baltazar ne paničari, ne bježi pred nezgodom već smiren i sabran razmišlja o mogućim izlazima. Ne posjeduje magične formule i vanzemaljske strojeve koji čarolijom brišu nezgode već samostalno zaključuje kako se dana situacija mora riješiti.

Djeca od njega mogu savladati vještine kao što su pribranost u kriznim situacijama, spremnost na otvoren um i razmišljanje izvan okvira te pomirenost sa situacijom kakva jest. Problem je u Baltazarevu svijetu tek izazov na kojemu i počiva svaka epizoda, a znanstvenik je onaj koji mu se mora moći suprostaviti.

On je dobrodušno stvorenje koje uvijek pronalazi vremena za tuđu nesreću i ima jako izraženu empatiju. Baltazar je dobar slušač pa mu stanovnici Baltazargrada često dolaze u goste samo kako bi olakšali dušu.

Horacijev_uspon_i_pad

 

Potaknimo ih na maštanje

Profesor Baltazar zajedničko je autorsko djelo Borisa Kolara, Zlatka Boureka, Ante Zaninovića i Tomice Simovića. Simpatični i šablonizirani likovi prepoznatljivi su po jasnim konturama i žarkim, čistim bojama kojima privlače i najmanju djecu.

Ptice u cipeletinama, slonovi u neobičnim odjevnim kombinacijama i životinje nejasnog porijekla prepoznatljivi su humoristični elementi Baltazargrada kojega je vjerno rekonstruirao ilustrator Davor Šunk.

Humor ponajviše proizlazi ih mnoštva novotvorenica i izmišljenih riječi kojima Baltazar naziva svoje izume. One djeci otkrivaju sasvim novu jezičnu dimenziju u kojoj je dozvoljeno iskakati od pravila i predati se svojoj mašti.

Potaknite ih, da nakon čitanja, i sami odaberu nekoliko jednostavnih predmeta u kući i osmisle im “baltazarevsko” ime. Osim što ćete im pružiti priliku za širenje vokabulara, ovakva igra poticat će ih na razvijanje mašte i kreativnog razmišljanja.

Dob: 6+

Naša ocjena: 5

Autor: Silvija Šesto

Ilustrator: Davor Šunk

Napravljeno prema istoimenoj epizodi animirane serije.

Nakladnik: Laurana

Uvez: tvrdi