Dugo toplo ljeto je ispred vaših klinaca, a uz najtoplije godišnje doba dolazi i pregršt slobodnog vremena. Praznici mogu biti zabavno razdoblje, ali za nekolicinu djece, znaju se pretvoriti u period opće dosade. Kako ne biste svaki dan morali slušati svima dobro poznatu rečenicu “Mama/tata meni je dosadno”, za vas – roditelje, pripremili smo presjek događanja preko ljeta u glavnom gradu. Ljetni dječji kampovi, kreativne radionice, edukativne i zanimljive manifestacije samo su dio ponude vrućeg zagrebačkog ljeta koje nam je pokucalo na vrata.

Ljetni kampovi

Već tradicionalno, u gradu Zagrebu održava se nekoliko ljetnih kampova koji djeci pružaju nezaboravan aktivni odmor, sklapanje novih prijateljstava te pomicanje vlastitih granica. I ove godine, djeca starosti od sedam do dvanaest godina mogu uživati u sportskim aktivnostima na zagrebačkom moru Jarun. Aktivnosti Ljetnog kampa uključuju odbojku, nogomet, plivanje, košarku, mini golf te mnoge druge elementarne i štafetne igre. Za sve polaznike, osmišljene su i radionice, Sigurnost na vodi gdje će mališani imati priliku upoznati se s opasnostima na vodi te pravilima ponašanja u blizini vode, a u sklopu Ekološke radionice upoznat će biljni i životinjski svijet Jaruna. Kamp se održava u čak 7 termina između 13. lipnja i 29. srpnja, cijena petodnevnog programa iznosi 450 kuna, u cijenu je uključen dnevni boravak djece na program u vremenu 08,00 do 16,00 sati. Sve dodatne informacije i prijave mogu se dobiti na e-mail ljetni.kamp@sportskiobjekti.hr, te na broj: 01/6421 370.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg pilot projekta Ljetni kamp @ MSU, Pedagoški odjel Muzeja suvremene umjetnosti i ovoga srpnja organizira edukativno – rekreativni program za osnovnoškolce, Ljetni kamp @ MSU 2016. Program je namijenjen osnovnoškolcima, a odvija se u dvije dobne skupine: od 7 do 10 i od 11 do 14 godina, prema raznovrsnom i pomno ispunjenom rasporedu tijekom radnog tjedna, od ponedjeljka 4. srpnja do petka 8. srpnja 2016., od 10,00 do 17,00 sati. Slikarske, kiparske i dizajnerske radionice, crtanje stripa, dramska radionica, tajne muzejske forenzike, plesno-rekreativne radionice, te radionice land arta i vrtlarstva, samo su dio programa koji su organizatori pripremili. Usto, djeca će se svakodnevno moći susresti s originalima umjetničkih djela u stalnom postavu Zbirki u pokretu i povremenim izložbama, te u dodiru s umjetničkim djelima razvijati kulturu gledanja i ophođenja s umjetnošću. Cijena programa iznosi 850 kuna po djetetu, a broj mjesta je ograničen. Obrazac za prijavu možete pronaći na http://www.msu.hr/.

Ti i Ja – znanstvenika dva ljetni je edukativno – zabavno – znanstveni kamp za djecu od 5 do 12 godina gdje će se uz šarolike teme i program omogućiti svakom sudioniku da pronađe kutak za sebe. Kroz šestodnevni kamp djeca mogu sudjelovati u brojnim aktivnostima, a uz šarolike teme i bogat program imate priliku svome djetetu omogućiti da u sebi probudi malog znanstvenika, pjevača, plesača, glumca ili sportaša. Mjesto održavanja kampa su prostorije Nogometnog kluba Stil (Viljevska 2), a cijena šestodnevnog kampa iznosi 1250 kuna. Svi zainteresirani roditelji , upite i prijave mogu slati na e-mail: znanstvenika2@gmail.com.

 

Kreativne, zanimljive i edukativne radionice

Za sve učenike zagrebačkih osnovnih škola Centar mladih Ribnjak organizirao je besplatne zanimljive i kreativne radionice koje traju od 13. lipnja do 15. srpnja u vremenu 10,00 do 13,00 sati u prostorijama Centra. Ako vaša djeca vole stjecati nova prijateljstva, crtati, otkrivati tajne detektivskih priča, sudjelovati u društvenim i zabavnim igrama, Centar mladih je idealna ljetna destinacija. Prije polaska u Centar, ne zaboravite im u ruksak staviti papuče i nešto za prigristi.

Od 11. lipnja do 02. srpnja od 10,00 do 14,00 sati Centar za kulturu Novi Zagreb (Trg narodne zaštite 2, Remetinec) također je spreman za ljetne aktivnosti, pa je stoga za djecu i mladež pripremio pregršt besplatnih radionica i igraonica. Popis aktivnosti možete pogledati na njihovoj službenoj stranici.

Centar za kulturu Trešnjevka i ove godine organizira besplatne ljetne radionice za osnovnoškolce. Program Cool School obuhvaća čak pet tjedana praznika u ljetnim laboratorijima zabave, a sva djeca imat će priliku jutra na praznicima provesti u kreativnoj igri, zabaviti se i naučiti nešto novo. Sličan program je pripremio i Centar za kulturu i informacije Maksimir koji će tijekom ljeta svake subote i nedjelje u popodnevnim satima na dječjem igralištu, u hladovini Parka Maksimir omogućiti djeci kvalitetno i kreativno korištenje slobodnog vremena kroz besplatne likovno – glazbene – plesne radionice.

Kvalitetno slobodno vrijeme, djeca mogu provesti i u Centru za kulturu i film Cesarec koji će sve do sredine srpnja organizirati niz zanimljivih radionica za djecu od šest do dvanaest godina. Sudjelovanje je besplatno, a svi potrebni materijali osigurani.

Ako je vaš mališan filmofil, FROOOM! filmska radionica idealna je prilika za naučiti nešto novo. Uz vodstvo iskusnih snimatelja, glumaca, montažera, dramaturga, FROOOM! je zamišljen kao igra, rad na scenarijima, gluma i učenje o cjelokupnom procesu nastanka filma. Uz zajedničko gledanje filmskih klasika, djeca će imati priliku i stvoriti vlastiti film. Svaka radionica traje jedan tjedan te se u svakom tjednu odvijaju, simultano, početna, napredna i majstorska radionica. Početna i napredna radionica prilagođene su mališanima od osam do dvanaest godina, dok je majstorska radionica namijenjena filmskim kužatorima od deset do četrnaest godina. Cijena radionica za sudionike/ice je 780 kuna, a sve o dodatnim popustima i pogodnostima saznajte na službenoj stranici Frooom!a.

 

Tradicionalne ljetne zagrebačke manifestacije

Već sedmu godinu zaredom jedinstvena interaktivna tura Tajne Griča ponovno će oduševljavati sve turiste i posjetitelje od 27. svibnja. Tajnovitu stranu Zagreba posjetioci će moći istražiti, u sklopu ture, svakog petka na hrvatskom i svake subote na engleskom jeziku.

Misteriozan čovjek u crnom ogrtaču i ove sezone dočekuje zaljubljenike u povijesne priče i legende – na uglu Mesničke ulice i Ilice, kod spomenika Andrije Kačića Miošića. U mističnoj atmosferi Gornjeg grada, svi posjetitelji imaju priliku zaviriti u skrivene priče Zagreba s fenjerima u ruci te aktivno sudjelovati u događajima koji im se odvijaju pred očima.

Poznata hrvatska spisateljica, Marija Jurić Zagorka, vodi posjetioce Tajni Griča kroz sve njegove misterije. Marija Jurić Zagorka bila je prva novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica. Najpoznatija je po svojim romanima u kojima je često miješala ljubavne romanse s povijesnim elementima.

Karte je moguće rezervirati na broj telefona 091 4615 677 i 091 4615 672 ili kupiti putem interneta na www.ulaznice.hr. Cijena karte  je 150 kn za odrasle i 100 kn za djecu do trinaest godina. Mjesto polaska: ugao Mesničke ulice i Ilice, kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću, 21 sat, svakog petka predstava se održava na hrvatskom jeziku, a subotom na engleskom jeziku.

I ovog ljeta, Strossmayerovo šetalište u Zagrebu postaje centar glazbe i umjetnosti, donoseći u glavni grad duh poznate pariške četvrti Montmartre. Uz večernji glazbeni program rezerviran za one malo veće, tijekom dana, sve do rujna, svoje klince možete dovesti na zanimljive radionice. Jedna od najzanimljivijih, svakako je Gornjogradska likovna kolonija na kojoj će svim polaznicima biti omogućen materijal za rad na radionicama, a svaki polaznik po završetku radionice može svoje umjetničko djelo ponijeti sa sobom. Ako mališan nije “raspoložen” za sudjelovanje na radionici, uvijek ga možete odvesti na jednu od predstava Malog kazališta lutaka Let koje je ove godine pripremilo zanimljiv repertoar predstava za djecu.

Ljeto na Štrosu traje sve do 4. rujna, a raspored događanja možete pratiti na njihovoj stranici.

Klinci i klinceze, ali i njihovi roditelji moći će uživati i u devetom izdanju Zagrebačkog vremeplova. Sve do listopada, svi koji se nalaze u glavnom gradu imat će jedinstvenu priliku razgledati sve zagrebačke povijesno važne lokacije. Kroz mnoge priče, vodit će vas animatori odjeveni u kostime slavnih ličnosti koji su obilježili povijest grada na Savi. I ove se godine vremeplov prostire od Kaptola i Dolca, preko Tkalčićeve ulice, pa sve do Zrinjevca i glavnog trga.

Zabavno i razigrano ljeto i službeno može početi!