U sklopu Međunarodnog festivala kazališta lutaka koji je nedavno održan u Zagrebu, gledali smo predstavu zagonetnog imena „Kako se vjetar spustio među ljude“, u izvedbi GKL Split. Neobična priča iz hladne Jakutije donosi nam toplu poruku o važnosti zajedništva i suradnje u teškim trenucima. Upozorava kako inertnost u određenim situacijama može biti jednako kobna kao drskost i agresija.

Bajka govori o dječaku Kirenu i djevojčici Leni koji žive odjeljeni jezerom, ali i svađom njihovih očeva. Lenin otac svoju obitelj smatra statusno superiornom Kirenovom, pa zbog ponosa ne dozvoljava druženje njihove djece.
Kirenov, pak, otac na svaku uvredu reagira naivnim gostoprimstvom prema susjedu i u njega gleda kao u boga, iako mu ovaj otežava život svojim uvredama i odbijanjem pomoći.

Na sve to, negdje s neba, zabrinuto gleda Vjetar koji odlučuje pomoći i spustiti se među ljude kako bi riješio svađu.

Vjetar, mlad i neiskusan, brza u svojim postupcima i čini još veću grešku pokušavajući riješiti problem pa u svađu ubrzo ulaze Lena i Kiren.

Shvativši grešku svog plana, Vjetar traži pomoć mudre Planine koja savjetuje:
„Ne pomaži dobrome kad čini zlo pomažući zlima.“

Vjetar shvaća kako miješanje u tuđe živote, makar u svrhu pomoganja u nevolji, sa sobom nosi golemu odgovornost te valja biti spreman i siguran da je ispravno baš ono što se njemu čini ispravnim.
Divna scenografija s izražajnim lutkama te igrama svjetlom i pokretom zaokupit će dječju pažnju, a autentična glazba pojačat će dojam hladnoće i Vjetrove igre.
Toplo preporučamo svima!

Gradsko kazalište lutaka Split
Redateljica: Tamara Kučinović (po motivu jakutske narodne bajke)
Uloge: Vjetar(Petar Konkoj), Planina(Sanja Vidan), Dječak(Andrea Majica), Dobri otac(Branimir Rakić), Djevojčica(Milena Blažanović), Drski otac(Ivan Medić)
Lutke i scenografija izrađeni su u radionicama GKL-a i radionicama Akademije u Sankt Peterburgu.
Trajanje predstave: 40 minuta

Dob: 5+
Naša ocjena: 5/5