Kako se stanje u zemlji na području gospodarstva ne mijenja na bolje, a djeca se u ovoj zemlji i dalje moraju rađati, hraniti i rasti, ekipa našeg prijateljskog portala Supermarketi.info odlučila je istražiti koji je supermarket najosjetljiviji na standard roditelja, a time i na kvalitetu ishrane dojenčadi koja imaju tu nesreću da ih majke ne mogu ili ne žele dojiti.

Ovaj put analizirali su čak 9 supermarketa (Kaufland, Plodine, Tommy, Lidl, Interspar, Billa, Mercator, Getro i Konzum), te su analizi još pridodali i DM-Drogerie Markt, te dvije ljekarne – privatnu ljekarnu Pablo i Gradsku ljekarnu Zagreb.

Prije svega, valja istaknuti da su na ideju očitavanja cijena u ljekarnama došli iskustveno, jer su već ranije uočili poprilično veliku razliku na najpopularnijim i najzastupljenijim brandovima adaptirane hrane za dojenčad. Prema očitanom, najzastupljeniji brand je Nan, proizvođača Nestle. Upravo na tom brandu uočene su najveće razlike u cijeni, pri čemu su Gradske Ljekarne Zagreb najnepovoljnije. Nan 1 Premium u spomenutim ljekarnama platit ćete 11,61 kunu više nego u Kauflandu. S druge strane ako svom dojenčetu kupujete Milumil, u istoj toj ljekarni proći ćete 5,49 kuna jeftinije nego u Intersparu ili Konzumu. S obzirom da cijene uistinu jako variraju ovisno o mjestu kupnje i brandu, Supermarketi.info vam savjetuju gdje treba kupiti koju adaptiranu hranu.

Ako vaše dojenče hranite Nan hranom, vaša destinacija definitivno treba biti Kaufland ili Lidl. Ukoliko pak idete po Hipp hranu, u cjelini vam se najviše isplati ići u DM-Drogerie Markt. Cijene Bebimil hrane su u svim supermarketima manje-više izjednačene, pa je svejedno u kojem ćete ga supermarketu kupiti. U slučaju Bebimila svakako izbjegavati ljekarne, jer je tamo najskuplji. S obzirom da smo Humana hranu našli jedino u Plodinama i Billi, u ovom slučaju Billa je vaš izbor. Billa je također najpovoljniji supermarket ukoliko ste u potrazi za Aptamil hranom. U odnosu na konkurentske supermarkete, Billa je i do 10,00 kuna povoljnija u pogledu Aptamil hrane. Milumil hranu, ipak je najpovoljnije kupiti u Gradskim Ljekarnama Zagreb. U pogledu Novalac hrane, koja nije prisutna u nijednom supermarketu, privatna ljekarna Pablo ipak je nešto malo povoljnija od Gradskih ljekarni Zagreb.

Za kraj malo praktičnih kalkulacija. Za sve novopečene roditelje ovo bi mogao biti najzanimljiviji moment istraživanja. Iz vlastitog praćenja potrošnje hrane djevojčice koja je rođena s porođajnom težinom od 3350 g i duljinom od 52 cm, hranjenom NAN1 Premium hranom, došli su do slijedećih zaključaka… U prva četiri tjedna njenog života, djevojčica je konzumirala 4060 g spomenute NAN1 Premium hrane. Kada tu količinu prevedemo u broj kutija te hrane, onda to iznosi otprilike 13,5 kutija. Kad se sad vratimo u tablicu s cijenama vidimo da se u roku od 4 tjedna kupnjom hrane u Kauflandu (ukupni iznos 471,02 kuna) u odnosu na kupnju u Gradskoj Ljekarni Zagreb (ukupni iznos 627,75 kuna), može uštedjeti ne baš zanemarivih 156,73 kune – ili ako vam je lakše pojmiti, uštedjeli ste novaca za kupnju još 4,5 kutije hrane, odnosno vaša će beba imati hrane za još cca. 9 dana više. Kalkulacija je primjenjiva na sve cijene istog branda hrane, čak i na različite brandove pod uvjetom da je masa pakiranja ista.

Detaljnu tablicu s cijenama po svakom pojedinom prodajnom mjestu potražite na stranicama Supermarketi.info tj. OVDJE.