Svako toliko pojavi se neka igračka koja zaludi djecu diljem svijeta i njezina popularnost generira ogromne zarade, medijsku pompu i hiperprodukciju. Fidget Spinners su i u Hrvatskoj trenutno najpopularnija igračka i može ih se kupiti na svakom koraku. Od štandova na tržnicama pa do trgovina s dječjim asortimanom.

Do sad se pisalo samo o pozitivnim učincima igračke. Dječji prstići zaposleni su fizičkom igračkom umjesto skrolanjem po ekranima pametnih telefona i tableta. Spinner im pomaže vježbati finu motoriku, potiče radoznalost kada ga pokušavaju vrtjeti na raznim površinama i omogućuje djeci antistresnu terapiju, odnosno vrijeme u jednostavnoj aktivnosti uz koju mogu malo predahnuti i jednostavno se prepustiti toj jednostavnoj radnji i mirovanju.

Međutim, rijetko tko od nas provjerava proizvođača igračke i sastavne dijelove, odnosno njezinu sigurnost, posebno kad su u pitanju jako mala djeca. Prijavljeno je više slučajeva otkidanja manjih metalnih dijelova i gušenja, pa se igračkom odmah pozabavilo udruženje za sigurnost igračaka – World Against Toys Causing Harm. U svome priopćenju upozoravaju roditelje na opasnosti od gušenja. Iako na prvi pogled igračka izgleda kompaktno, čini se kako se sitni dijelovi ipak mogu otkinuti i završiti u dušniku.

Consumer Product Safety Commission savjetuje roditelje da ne dozvoljavaju djeci Fidget Spinnere stavljati u usta.

Prodavači i distributeri trebali bi jasno naznačiti da igračka nije za djecu mlađu od 3 godine i da predstavlja rizik od gušenja. Inicijalno je igračka i bila namijenjena djeci starijoj od 12 godina, no tržište je podivljalo i igračku vrte već dvogodišnjaci.

Zbog svega navedenog, Fidget Spinner je trenutno na listi najpopularnijih igračaka, ali i na listi top 10 opasnih igračaka za malu djecu.

Ako imate Spinnere u svom domu, dobro ih pregledajte i podsjećajte djecu da ih nikada ne stavljaju u usta.