Ako je suditi po nekoliko posljednjih godina, film za djecu postati će prepoznatljivi adut hrvatske kinematografije, a odlazak u kino jedna od omiljenijih obiteljskih razonoda. Novi uradak zanimljivog naslova objedinjuje zabavnu priču, kvalitetnu pouku i mnoštvo fantastičnih elemenata koji će zadovoljiti djecu i odrasle.

Desetogodišnja Manuša odrasta u urbanoj romskoj obitelji s majkom, ocem i bakom koja slovi za odličnu gataru. No baka iznenadno umire i za sobom ostavlja svoj nemirni duh zbog kojega se u kući počinju događati neobične stvari. Majka i otac, okupirani financijskim problemima ne primjećuju neobične događaje koji ih okružuju, ali zato Manuša, uz pomoć prijatelja Zdenka kreće u potragu za obiteljskom tajnom i navodnim prokletstvom koje je na nju bačeno.

Duh babe Ilonke komedija je za djecu s elementima fantastike i mjuzikla. Maštovita priča o prijateljstvu i obitelji mnogo je više od puke zabave. Film prati život modernije romske obitelji koja se svakodnevno suočava s predrasudama i svaki član obitelji na njih reagira drugačije.

Manuša je inteligentna djevojčica koju u školi ne prihvaćaju i verbalno zlostavljaju na što ona nerijetko reagira nepodobnim ponašanjem i time biva kažnjavana. Učiteljičina inercija pogoršava situaciju i Manuša odbija odlaziti na nastavu. Srećom upoznaje Zdenka koji, ne samo da je tolerira, već je i prihvaća kao sebi jednaku.

Manušina majka Aska od svog se romskog porijekla skriva godinama, no u tišini svog doma njeguje romske običaje i uživa u njima.

Romi su oduvijek plijenili pažnju svojim običajima i zanimljivim načinom života pa mistike ne nedostaje u filmu, ali poznato je da su predrasude prema njihovom narodu iznimno jake u našoj zemlji stoga je film poučan i za djecu, ali i odrasle. Suživot s različitima ne treba slaviti kao dobro djelo, već ga prihvatiti kao sasvim normalan način života.

Lako gledljiv, upotpunjen glazbeno-plesnim točkama, film je idealan za cijelu obitelj posebice za školarce.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 7+
Glume: Selma Ibrahimi, Marin Arman Grbin, Sabina Ajrula, Rakan Rushaidat, Aleksandra Balmazović
Redatelj: Tomislav Žaja
Trajanje: 96 minuta