Detektiv je misteriozno nestao. Iza sebe je ostavio smotanog pomoćnika koji nije siguran da itko može otključati agenciju i pronaći sve te tajne stvari što mu je šef sakrio. U pomoć “smotancu” mogu uskočiti mališani u prvom dječjem escape roomu, otvorenom prije mjesec dana u Zagrebu. Iza ove zanimljive ideje, prve takve vrste u Hrvatskoj, stoji Kruna Josimović, majka petogodišnjih blizanki i velika zaljubljenica u escape roomove. Kako je došla na ideju da otvori escape room za najmlađe, kojem je uzrastu igra namijenjena, što posebno intrigira djecu i rješavaju li klinci zadatke brže od svojih roditelja, u intervjuu nam je otkrila vlasnica Prve dječje detektivske agencije Kruna.

Za početak, recite nam kako ste došli na ideju da otvorite escape room za djecu u Hrvatskoj?

Zapravo vrlo jednostavno, otvorili su se prvi escape roomovi prije negdje godinu-dvije, počela sam ih igrati i zaljubila se, no uvijek je bio problem kamo s djecom i zašto njih ne mogu voditi. Počela sam tražiti takav koncept igre za obitelji, ali odgovora nije bilo, možda tek pokoji u Londonu ili SAD-u. Sasvim slučajno sam naletila na jedan takav u Sloveniji koji se baš tada tek otvorio. Nazvala sam ih i dogovorila suradnju.

Vaša Prva dječja detektivska agencija prvi je escape room otvoren u Hrvatskoj.

Franšiza koju smo doveli iz Slovenije je prva na ovim područjima, ako ne i u Europi. U Hrvatskoj mi smo jedini. U Europi ih baš nema. Uglavnom djeca od 10 godina naviše igraju s roditeljima escape room za odrasle. I djeca i roditelji oduševljeni su takvim igrama.

 

Objasnite nam koncept igre, koliko maksimalno djece može igrati te koliko u prosjeku traje igra?

Naš je koncipiran na temu nestalog detektiva koji je svoju tajnu agenciju ostavio bez ikoga. Doduše tamo je pomoćni šašavi detektiv koji jede bombone i čeka male pomoćnike da mu pomognu riješiti zagonetke koje mu je glavni detektiv ostavio. I naravno, hrpa tajnih prolaza i vrata za koje nitko ne zna. Maksimalno može igrati osmero djece i u prosjeku igra traje 50 minuta. Nemamo vremenskog ograničenja i djeca igraju dok ne završe. Mi nemamo kamere za praćenje igre već gamemastera – pomoćnog detektiva koji s njima igra i koji za bombon ili detektivski žeton može otkriti pokoji hint ukoliko je ekipa zapela.

Kojem je uzrastu namijenjen escape room?

Namijenjen je svima. Samo mlađi klinci od 5 do 6 godina moraju ići u pratnji roditelja ili starije braće ili sestara. Stariji klinci, 7-8 godina i naviše mogu i sami. Jednako je zanimljivo svima, bez obzira na to jesu li mali ili veliki.

 

Što bi to po Vama, u ovoj igri posebno moglo zaintrigirati djecu?

Mogućnost da budu veliki i dok su tako mali jer kad oni dobiju glavni ključ svega i igraju se po nekim svojim zaključcima bez uplitanja ikog odraslog njima je to adrenalin samo takav. Još ako igraju s mamom i tatom pa im tu i tamo kažu da se ne petljaju jer oni znaju bolje, sreći nema kraja. Veselje je još veće kad prvobitno težak zadatak riješe samo po principu pokušaja i pogrešaka. Tada nastupa vrištanje od sreće.

Je li istina da ponekad djeca brže od roditelja riješe zagonetke? 

 Daaaa! Mi veliki skloni smo komplicirati stvari. Kao npr. aha, tu je neko ogledalo i puklo je, to se mora odlijepiti pa ćemo pronaći šifru ili gle zastor ima sliku, ona sigurno nešto znači. Djeca tako ne razmišljaju. Oni pronađu stvari i upotrijebe ih kad vide da je potrebno. Ključ – otvara lokot, lampa – svijetlit ću poslije u slučaju mraka, karte – nemam sad vremena za to, riješit ću, ako će mi trebati. Puno, puno jednostavnije razmišljaju od nas.

Koje su sve prednosti escape roomova za djecu? 

Mislim da nam je svima potreban odmor od tehnologije, ne samo djeci. Za mene je takav koncept igre totalni stress relief, znala sam ih odigrati i po 2-3 za vikend. Djeci je odlično jer je nešto drukčije i igra se timski. Rijetko kad imaju priliku igrati se timski, uvijek ih neki mobitel ili komp “uzme” pa igraju istu igricu svaki na svom mobitelu ili još gore, igraju skupa istu igru zajedno, ali svaki od svoje kuće povezani računalom. Nisam protiv tehnologije, samo za mali odmak od nje. Volim vidjeti kada zajedno, cijela obitelj dođe u escape room dobro se zabaviti.

Kakve su reakcije djece na ovakvu vrstu zabave?

Reći ću samo da kad dođu, ne mogu dočekati da igra počne. A kad riješe prva tri zadatka i otkriju novu pustolovinu, svi, ali baš svi stanu i kažu “wooow” i onda juriš na sve ostale zadatke. Na kraju pitaju jel se mogu igrati opet i opet.

 

Darujemo i naše čitatelje!

“Obući” odijelo detektiva i baciti se na rješavanje zagonetki, mogu i vaši klinci i to besplatno jer nekoga od vas darujemo rundom igre u kojoj može sudjelovati do osmero djece. Sve što morate napraviti je poslati e-mail na adresu nagradna@klinfo.hr s naznakom escape room. Ne zaboravite u e-mailu napisati svoju adresu i broj mobitela. Igra darivanja traje od 01. do 10. prosinca 2017. kada ćemo objaviti ime sretnog dobitnika. Sretno svima!

DOBITNICA:

  1. Tatjana Šoić, Samobor

 

Čestitamo sretnoj dobitnici!