Nepravedno zapostavljenu formu stripa svim smo silama odlučili nanovo popularizirati, makar nam oruđe bio tek ovaj članak. Sigurni smo da ste kao mali uživali provodeći sate i sate iščitavajući zabavne i poučne stranice vaših omiljenih stripova i divili se umijeću strip crtača da vas okupiraju kako pričom tako i slikom. Upravo iz tih razloga, teško nam je vjerovati da je strip postao rezerviran tek za malen broj djece dok neki nisu ni svjesni da im se kao alternativa čitanju nudi upravo ova, neodoljiva forma. Stoga ćemo ovim popisom mame, tate, tete, strine, tete, bake i djedove pokušati aktivirati da uz našu preporuku upoznaju svoje klince s nekoliko vječnih likova stranog i hrvatskog stripa.

Krenut ćemo s planetarno popularnim likovima Tomom i Jerryjem. Nestašni sivi mačak u vječitoj borbi s mudrim i zaigranim mišićem, izvaredan su tandem za upoznavanje s formom stripa, jer su klincima poznati iz mnogih drugih izvora. Namijenjen je djeci, ali zabavit će i starije upravo zbog popularnosti likova kao i neiskvarenosti i nevinosti građe.

Druga je na redu jedna djevojčica. Jedan nadasve zanimljiv karakter prepoznavan po maminim, nekoliko brojeva većim, štiklama i nadurenim stavom. Riječ je naravno o Durici. Hrvatski kraljević stripa, Ivica Bednjanec zadužio nas je mnogim djelima koja smo najčešće pronalazili na stranicama Modre laste, a Durica prati svaki broj Lastinog mlađeg brata Smiba. Svojeglava Durica kako joj i samo ime kaže, uvijek pronalazi način da svoju volju izvede na čistac. Ipak, s njom nikada nije dosadno, a dobra je vijest da je osim za čitatelje Smiba Duricu moguće pronaći u knjizi, u izdanju Školske knjige.

Na red je stigao odličan strip crtač Darko Kreč koji nas je oduševio s čak dva stripa i time zaslužio vodeće mjesto na našoj listi. Riječ je o stripovima Boduljko i Žbunika koji je nastao u suradnji s Jadrankom Čunčić-Bandov te Kiki i ostali za čiji je tekst zaslužna Sanja Pilić. Dok su za ugođaj pod hrastovima i u šumskim predjelima zaslužni  simpatični maljušci, jež i gljiva, pjegavi i neodoljivi dječak Kiki suočen je s mukama i veseljima koja prate odrastanje uz malenu sestru, zadaće, učitelje, prijatelje pa i godišnja doba. Kiki će sve to objeručke prihvatiti i prokomentirati. I jedan i drugi strip moguće je pronaći na stranicama Prvog izbora, a simpatični ježić i gljiva mogu se pronaći i u knjižarama.

Bzzzz, Komarac! Ali ne onaj dosadni, ljetni davež, već plavokosi dječak čiji je tata vlasnik zoološkog vrta, a najbolji su mu prijatelji upravo zvijeri o kojima brinu.  Kako otići u kino u pratnji zmije, slona i majmuna? Kako okupati tigra koji se boji vode i mnoge druge avanture Komarca također je moguće pronaći u knjizi pod nazivom Prop’o plan, autora Štefa Bartolića i Darka Macana. Strip mjesečno  izlazi i u časopisu Moj planet.

I za kraj dva simpatična stripa koja se mogu pronaći u časopisu Radost.

Luka autorice Ivane Guljašević donosi epizode iz života nestašnog Luke i njegovih prijatelja koji često upadaju u nevolje, ali svojim šašavim idejama ubrzo nalaze izlaz iz svake od njih.

Medo i Zeko autora Mane Galovića i Davida Peroša Bonnota izuzetno je zanimljiv strip o neustrašivom zecu i njegovom prijatelju medvjedu koji svako toliko doživljavaju vrlo neobična iskustva u restoranima, na saonicama i gdje god da se nađu. Pouka na kraju stripa ne izostaje, a i zabava je zajamčena.

Eto! Klinfova je lista gotova. Sigurni smo da bi se ovom popisu moglo pridodati još mnogo zanimljivih stripova, ali vrijeme je da krenemo od nečeg. Upoznajte svoje dijete s jednom od čarolija iz vašeg djetinjstva i dopustite mu da i njega oplemeni onako kako je to radio generacijama prije.

Svi navedeni stripovi namjenjeni su djeci školskog uzrasta od 7 do 12 godina.