Postoji li netko tko u školi nije primao Modru Lastu? Ako je već nije primao, za nju je svakako čuo. Nekoć je situacija u školama, po pitanju izbora časopisa, bila pomalo drukčija i možda jednostavnija. Nudio se jedan, eventualno dva izbora pa su više manje svi čitali jednak sadržaj. I danas, učenici viših razreda čitaju Modru lastu s jednakim žarom kao što su to činili njihovi roditelji, ali zato se stanje u manjim razredima osnovnih škola itekako promijenilo. Izbor časopisa za niže osnovce dostigao je zavidnu brojku, a Klinfo je za vas istražio što se čita među školskim klupama i kako odabrati najprikladnije štivo za male čitatelje?

Radost

Radost ove godine godine ulazi u svoje 63. godište i ponosno nosi titulu najdugovječnijeg dječjeg časopisa u Hrvatskoj. Dugi niz godina u Radosti su svoje radove objavljivali poznati književnici i ilustratori za djecu, a tradicija se nastavlja i danas. Radost, osim divnih kratkih priča prilagođenih i prvašima i četvrtašima, donosi niz zanimljivih članaka o ljudskom tijelu, prirodi i ekologiji te gradovima i prirodnim ljepotama Republike Hrvatske. Stranica s vicevima i zezalicama te rubrika „Jeste li znali“ razveselit će mališane kao i jednostavna lekcija iz engleskog, talijanskog i njemačkog jezika koja izlazi u svakom broju. U Radosti se može pronaći i poduka iz crtanja tj. postepen prikaz ilustriranja životinja. Djeca obožavaju „Luku“ strip Ivane Guljašević koji također izlazi u svakom broju.

Dob: 1-4 razred
Izdaje: Naša djeca
List izlazi: svaki mjesec u školskoj godini osim u srpnju i kolovozu (10 brojeva)
Cijena: primjerak 14 kn, polugodišnja pretplata 70kn
Naša ocjena: 4/5

Prvi izbor

Prvi izbor jedan je od najčitanijih časopisa u školama. Osim kvalitetnih priča, crtica, basni, bajki i igrokaza koje za časopis stvara više od pedeset umjetnika, djecu će animirati i radna knjižica koja dolazi uz časopis, a obiluje križaljkama i mozgalicama za one starije te nadopunjaljkama i likovnim sadržajima za mlađe. Prvi izbor vidno je podijeljen na dijelove po uzrastima pa tako na prvim stranicama pronalazimo kraće priče pisane tiskanim slovima te slikopriče pogodne za čitače početnike koji još uvijek svoju koncentraciju ne mogu držati na čistom tekstu. Vicevi i edukativni prilozi o životinjama razveselit će klince, a tu su i nezaboravni strip junaci Boduljko i Žbunika te Kiki.
Pretplatnicima na početku godine stiže i dar-pernica.

Dob: 1-4 razred
Izdaje: Mozaik knjiga
List izlazi: Svaki mjesec(od rujna do lipnja) 10 brojeva
Cijena: primjerak 14 kn (u školi), 16 kn (u slobodnoj prodaji), godišnja pretplata 140 kn
Naša ocjena: 5/5

Smib

Smib, potomak Smilja i Bosilja, uz Modru lastu jedini je časopis koji je od Hrvatske gospodarske komore dobio oznaku Izvorno hrvatsko. Časopis nudi pregršt priča, pjesama, igrokaza te zanimljiv enigmatski dodatak u kojem klinci mogu brusiti svoj um na divno ilustriranim križaljkama, osmosmjerkama, zagonetkama, slagalicama… U Smibu se može pronaći zanimljivih činjenica o Republici Hrvatskoj, jednostavnoj i maštovitoj kuhinji, a tu je i škola promatranja u prirodi.  Sadrži i prilog o stranim jezicima. Prati nastavni plan i program, kalendar godišnjih doba i događaja. Pogodan je za nastavu u prirodi, cjelodnevni  boravak te za djecu s posebnim potrebama.
U svakom broju izlazi poster i cd s igricama ili autorskim crtićem naših ilustratora.

Dob: 1-4 razred
Izdaje: Školska knjiga
List izlazi: jednom mjesečno tijekom školske godine (10 brojeva)
Cijena: primjerak 15kn, pretplata za cijelu školsku godinu 150 kn
Naša ocjena: 4/5

Moj planet

Moj planet je jedini časopis iz prirode i društva u školama. Iznimno zanimljiv odabir tema koje se dotiču prirode, ekologije, zoologije, zemljopisa, povijesti, svemira, ljudskog tijela te mnogih drugih zanimljivosti obogaćen je predivnim fotografijama vrhunskih umjetnika. U svakom broju mogu se pronaći i novosti iz Zoološkog vrta u Zagrebu koji nudi i nagradne natječaje za klince. Također, mjesečno uz časopis izlaze i tri postera, a svaki pretplatnik na dar dobiva i torbicu za mobitel s logotipom časopisa.

Dob:  2-6 razred
Izdaje: Mozaik knjiga
List izlazi: Tijekom cijele godine (12 brojeva)
Cijena: polugodišnja pretplata 90 kn, godišnja pretplata 180 kn
Naša ocjena: 5/5