Proteklog tjedna u Zagrebu je održan 45. po redu Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF). U nizu divnih predstava za djecu i odrasle, i sami smo posjetili gostovanje Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, odnosno njihovu predstavu Dobri doktor Jojboli. Priliku smo iskoristili i da predstavu predstavimo vama.

Osijek je zaista jedinstven grad jer jedan od njegovih stanovnika posjeduje čudesne osobine pa tako bez ikakvog problema razgovara sa divljim i domaćim životinjama, vulkanima, cvijećem i stablima. Doktor Jojboli, neobičan je stanovnik Majčice Zemlje koji gaji ljubav prema svim bićima, a svojim neobičnim idejama i trikovima nalazi rješenje za sve probleme svojih sugrađana. Ovci vraća ostriženo krzno, krokodilu ukradene zube, a zemlji iščupano cvijeće.

Doktor Jojboli živi u skladnom odnosu s prirodnom, za razliku od svoje profinjene supruge Barbare koja ne voli ni životinje, ni biljke, ni maline, a najviše od svega ne voli kad njen suprug razgovara sa životinjama i pomaže im.

Na nesreću Jojbolija, a i prirode, oholi Barmalej zvan Apokaliptični želi zavladati svijetom i sve što je u njemu lijepo – progutati. Udružuje se s naivnom Barbarom i malo po malo, u svoj trbuh utrpava majmuna, psa, krokodila i druge Jojbolijeve prijatelje. Shrvani doktor iako nemoćan pred tolikom zvijeri ipak pronalazi rješenje, na sebi svojstven način te i ovaj put spašava svijet.

Dobri doktor Jojboli željet ćete pogledati sa svojim mališanima, jer se radi o divnoj edukativnoj priči s elementima ekološke bajke koja djecu uči važnosti pravilnog odnošenja prema prirodi te svojim susjedima, prijateljima i svim ljudima na svijetu koji s nama dijele zrak, život i snove.

Lutke u izradi Volhe Balashove i Maje Marković jako su simpatične i čitava scenografija vrlo je maštovita. Zamjerka je jedino što su lutke ponekad pretjerano dinamične što djetetu lako može omesti koncentraciju, dok se neke lutke skoro pa nikako ne kreću po sceni pa ih dijete možda neće ni doživjeti kao dio predstave.

Posebno su nam se svidjeli singlovi koje lutke pjevaju u prikladnim situacijama, a koji su itekako slušljivi i lako pamtljivi. Neki će ih klinci možda i zapjevati jer se ponavljaju više puta. Vrlo su važan dio predstave, jer pojačavaju poruke priče. Nama je u pamćenju ostao song koji ide otrpilike ovako: „Naša Zemlja-naša sreća, svakog dana sve je veća.“

U svakom slučaju, valja pogledati dobre savjete doktora Jojbolija i možda ga ponešto i upitati. Kako uspavati klinca brzinom munje? Kako očistiti stan bez kapi znoja? Kako popraviti šefa? Sigurni smo da bi doktor Jojboli našao kakvo kreativno rješenje i za vas i spasio stvar!

Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek
Redateljica: Tamara Kučinović (po motivima Korneja Ivanoviča Čukovskog)
Glumci: Ivica Lučić (Dobri doktor Jojboli), Areta Ćurković (Barbara), Mladen Vujčić (Barmalej), Inga Šarić (Papagaj Karuda), Snježana Ivković (Pas Av), Đorđe Dukić (Majmun Čiči), Aleksandra Colnarić (Sova, Ovca, Krokodil, Žirafa, Nilski konj, Majčica zemlja)
Trajanje predstave: 50 minuta
Dob: 5+
Naša ocjena: 4/5