Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama sva djeca do 150 cm visine moraju biti zaštićena primjerenim sistemom vezanja, koji uključuje vezanje u dječjoj autosjedalici ili pomoćnom postolju na način koji to propisuje proizvođač autosjedalice odnosno postolja. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nezgode zadobiju ozbiljne, pa i po život opasne ozljede od djece koja su u autosjedalici.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi (preko 80 %) ne prevozi svoju djecu u automobilu na siguran način. Vozači najčešće ne postave autosjedalicu ispravno ili u njoj ne vežu djecu na ispravan način. U Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 %. U prometu djeca najčešće stradavaju kao putnici u osobnim automobilima te na hrvatskim cestama svaki dan u prosjeku strada više od dvoje djece. Što je još tužnije, procjenjuje se da bi oko 70 % djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške ozljede da su bila ispravno vezana u primjerenoj autosjedalici.

Ovih crnih brojki svjesni su i roditelji koji imaju sve više pitanja o pravilnom korištenju autosjedalica. Ovo su neka od najčešćih na koje traže odgovore i na koje treba obratiti pozornost kako bi se izbjegli najgori scenariji.

  • Smijem li novorođenče prevoziti na suvozačevom sjedalu?  Tako će mi biti na oku, a i na autosjedalici piše da se smije tamo postaviti ako isključim zračni jastuk!

Prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca do 2 godine smiju se prevoziti na sjedalu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici okrenutom suprotno od smjera vožnje te ako su na tom mjestu isključeni zračni jastuci.

  • Koliko čvrsto mora dijete biti stegnuto pojasevima autosjedalice?

Pojasevi djeteta moraju biti dovoljno zategnuti kako bi pružili optimalnu zaštitu. Jesu li pojasevi dovoljno stegnuti možete provjeriti na dva načina.
Prvi način je tzv. test štipanja. Za autosjedalice grupe 0/0+ u blizini ramena uštipnite traku pojasa pomoću palca i kažiprsta (za autosjedalice grupe I uštipnite odmah ispod jastučića, odnosno na predjelu prsa ako autosjedalica nema jastučiće). Ukoliko uspijete uštipnuti pojas, pojas nije dovoljno stegnut.

Drugi način je test jednog prsta. Ako testirate zategnutost pojasa kod sjedalice grupe 0 ili 0+, tada ne biste smjeli ispod pojasa kod ključne kosti djeteta ugurati više od jednog prsta (žene kažiprst, muškarci mali prst). Ako testirate zategnutost pojasa kod sjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, tada između trake pojasa i djetetovog prsnog koša ne smije biti više od 1,5 cm prostora (otprilike debljina jednog prsta ili debljina ravnog dlana).

  • Kako znati da je autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena?

Pravilno postavljanje autosjedalice od presudnog je značenja u slučaju prometne nezgode. Autosjedalicu treba uvijek pokušati postaviti tako da ju je nakon postavljanja nemoguće pomaknuti s mjesta. Ipak, ako se na mjestu kroz koji je provučen donji dio pojasa automobila ona ne može pomaknuti više od 2 cm, smatra se da je autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena (dozvoljeno micanje).
Autosjedalice koje se pričvršćuju u smjeru suprotnom od smjera kretanja vozila smiju se naginjati prema naslonu stražnjeg sjedala! To je takozvano učahurivanje i sve autosjedalice koje se postavljaju na taj način to trebaju omogućavati. Uvijek, a naročito kod prvog postavljanja obavezno pratite upute proizvođača autosjedalice.

  • Koje je najsigurnije mjesto za dijete u automobilu?

Najsigurnije mjesto je sredina stražnjeg sjedala, naravno pod uvjetom da na to mjesto možete autosjedalicu dovoljno dobro učvrstiti (da se ne pomiče više od 2 cm na mjestu kroz koji je provučen donji dio pojasa automobila i ako na tom mjestu postavljanje autosjedalice dozvoljava proizvođač automobila). Ako se autosjedalica učvršćuje pojasom automobila, ovo mjesto je sigurno samo ako se tu nalazi pojas s tri točke vezanja! Ukoliko to nije moguće, sjedalicu postavite iza vozača ili suvozača, ovisno o tome na kojem mjestu ju možete bolje učvrstiti. Ako na obje strane autosjedalicu možete podjednako dobro učvrstiti, razmislite da li vam je praktičnije autosjedalicu postaviti iza suvozača – s desne strane vozila – jer tada dijete ulazi i izlazi iz vozila sa strane nogostupa.Ukoliko autosjedalicu ne možete dovoljno dobro učvrstiti ni na kojem dijelu stražnjeg sjedala tada ta sjedalica ne odgovara vašem vozilu te je zamijenite nekim drugim modelom koji ćete moći učvrstiti.

  • Zimi ne mogu dijete dovoljno čvrsto osigurati u autosjedalici. Što moram napraviti?

Skinite djetetu kaputić/jaknu. Često se djeca zimi u autosjedalice posjedaju u debelim komadima odjeće, što dovodi do toga da se pojasevi autosjedalice ne mogu dovoljno čvrsto zategnuti pa mogu skliznuti s ramena djeteta, što u slučaju sudara znači da neće zadržati dijete u autosjedalici.
Preporuka je da se djetetu jakna skine i da se nakon ispravnog vezanja u autosjedalici dijete pokrije prekrivačem dok se unutrašnjost automobila dovoljno ne zagrije. Osim pokrivanja prekrivačem, nakon vezanja u autosjedalici, djetetu možete obući jaknu naopačke – navući mu rukave na ruke tako da mu leđni dio jakne pokrije prsa.

  • Jučer sam se sudario na parkiralištu. Trebam li zamijeniti autosjedalicu?

Uvijek zamijenite autosjedalicu nakon sudara koji je rezultirao štetom na vozilu, ma kako mala ona bila! Ako se radi o sjedalici grupe 0 i 0+ s bazom, zamijenite i bazu autosjedalice. Ako se radilo samo o manjem okrznuću vozila, na vama je da odlučite hoćete li ili ne zamijeniti autosjedalicu. Kontaktirajte proizvođača ili distributera autosjedalice. Raspitajte se pokriva li vaše auto-osiguranje troškove zamjene autosjedalice. Ako niste sigurni trebate li novu autosjedalicu tada je uvijek je bolje nabaviti novu nego riskirati da se u slučaju kasnijeg sudara dogodi da autosjedalica ne izdrži sile koje bi trebala i dovede do ozlijeđivanja djeteta. Razmislite i o mogućnosti zamjene pojaseva vozila nakon sudara, jer su i oni bili pod utjecajem sila sudara!

  • Koristim autosjedalicu za moju 6-mjesečnu kći, koju je koristio i moj 8-godišnjak kad je bio beba. Rekli su mi da to nije sigurno.

Točno. Autosjedalice imaju vijek trajanja. U pravilu, uvijek treba zamijeniti autosjedalicu kad bude starija od 6 godina, a autosjedalice starije od 10 godina najbolje je uopće ne koristiti. Zašto? Plastični i drugi dijelovi mogu zbog starenja materijala imati mikropukotine, nevidljive golom oku, koje ne bi pružile optimalnu zaštitu djetetu u sudaru. Postoji mogućnost da je proizvođač autosjedalice prepoznao grešku na sjedalici i povukao ih s tržišta, a da vi to ne znate. Možda nećete moći nabaviti zamjenske dijelove. I – možda najvažnije – sigurnost autosjedalica je svake godine sve veća s tendencijom daljeg povećanja.

  • Uskoro ćemo dobiti bebu. Kamo postaviti bebinu autosjedalicu, a kamo sjedalicu mog dvogodišnjaka?

Autosjedalice koje se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje pružaju veću zaštitu kod frontalnog sudara i sudara sa strane od autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje. Kada trebate odlučiti koju autosjedalicu postaviti na sredinu stražnjeg sjedala, a koju iza vozača/suvozača, uvijek na sredinu postavite onu autosjedalicu koja pruža manju zaštitu. Znači, u ovom slučaju, pod pretpostavkom da na tim mjestima autosjedalicu možete dovoljno dobro učvrstiti, autosjedalicu za bebu postavite iza vozača/suvozača, a autosjedalicu većeg djeteta na sredinu stražnjeg sjedala. Autosjedalica za bebu koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje pruža veću zaštitu u sudaru jer se kreće prema mjestu udara – naslon autosjedalice bit će između bebe i udarca.

Kod autosjedalica koje se montiraju u smjeru vožnje, zbog inercije u trenutku sudara, dijete se nastavlja gibati prema točki udara. Zbog toga je optimalno autosjedalice postavljati na mjesto koje je najudaljenije od bilo koje točke udara, a to je sredina stražnjeg sjedala. Ipak, čak i u slučaju da autosjedalicu ne uspijete postaviti na sredinu stražnjeg sjedala, već iza vozača/suvozača, tada, ako je autosjedalica pravilno postavljena, a dijete u njoj pravilno vezano, autosjedalica još uvijek pruža dovoljno veliku zaštitu u slučaju sudara.

Koristite autosjedalicu uvijek, na svakom, pa i najkraćem putovanju. Nemojte dijete stavljati u autosjedalicu samo na duljim putovanjima. Najveći broj nesreća događa se unutar nekoliko kilometara od kuće.

(Izvor: autosjedalice.info)